BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сладко от глухарчета – рецепта за лечебен „мед“

Беше време, когато околните полета бяха покрити с воал от хиляди буйни жълти слънца – глухарчета. Баба ми, селската лечителка и аз отивахме да наберем рошавите жълти цветя.

Трябваше да се съберем точно 4000 броя. Така пишеше в старата рецепта.

„От киселини, от заболявания на стомаха и червата, за черния дроб и бъбреците, за зрението, от главоболие, за младост“, посочи тя. „В малки количества всичко е лек, ако е прекалено, всичко е отрова.“

Така ме изплаши, че не ядох много. Тя казва, че трябва да се яде „мед от глухарче“ само по една чаена лъжичка на ден. И се подчиних. Но след като прекарах лято с баба ми, далеч от града и хапвах това сладко, не се разболях през цялата година. За имунитета това е чудесно лекарство.

Сега, когато имам внуци, всяко лято отивам на вилата. И там, до нея, набирам златни цветя, за да приготвя здравословното сладко. Наистина много прилича на мед.

Някой ще каже, че след топлинната обработка там не са останали витамини, но прочетох, че освен витамини, глухарчетата имат антиоксиданти, танини и биофлавоноиди, които се съхраняват в готовия продукт. Оттук и ползите.

Как да си направите сладко от глухарче

За готвене ще ви трябва:

  • Глухарче цветя – 400 бр.
  • Захар – 1 кг.
  • Чиста вода – 700 мл.
  • Лимонов сок – 1 бр.

Разбира се, събирането на цветята става далеч от пътищата, където въздухът е чист и свеж. И трябва да направите това през първата половина на деня, когато цветята са максимално наситени с естествени блага и светлина. Всички процеси в тях са активни.

Събираме само жълти главички в размер – 400 бр. Избираме най-здравите, неповредени от насекоми растения.

Измиваме ги добре. След това изрязваме зелената част с ножица. Избираме само слънчевожълти венчелистчета. Ако попадне малко зеленина, не е страшно.

Заливаме венчелистчетата с вода. Тя трябва да е чиста, най-добре изворна. Но можете да я вземете от филтъра, най-важното е да е за пиене.

Слагаме на огъня, довеждаме до кипене и варим 5 минути. Изключваме и оставяме да изстине. Оставете така, както е за цялата нощ. На сутринта получаваме силна настойката.

Трябва да се филтрира през фино сито, да изстискате цветята, така че да не изгубим дори капка. Изсипете захарта в настойката и отново поставете тигана на огъня.

Варете 20 минути, като разбърквате така, че захарта да се разтвори напълно, да не залепва и да не изгори. Отстраняваме получената пяна. Всичко това на среден огън. По време на готвенето сладкото се сгъстява, но не много.

Изключете и изсипете сока на половин лимон. Той не само ще даде приятна киселинност, но и забележимо ще изсветли сладкото. Така ще стане много подобен на меда.

Изсипете го в чисти буркани, докато е горещо. След охлаждане се сгъстява повече.

Това е всичко, здравият мед от глухарче е готов. Само не забравяйте, че това не е сладко, което може да се яде с лъжици. Една чаена лъжичка на ден е това, от което се нуждаете.

Противопоказания

  • Диабет
  • Панкреатит в остър стадий
  • Обостряне на стомашна язва

Когато приемате този мед, храносмилателния ви тракт трябва да е здрав.

Показания за употреба

  • При тонзилит, остри респираторни вирусни инфекции, остри респираторни инфекции, грип, хрема могат и трябва да се приемат.
  • В периода на възстановяване след пневмония или бронхит също се препоръчва.
  • За предотвратяване на настинки и за укрепване на имунната система.
  • За подобряване на зрението.
  • С мигрена.
  • За подобряване на храносмилането и стомашно-чревните заболявания извън острия стадий.
  • Подмладява организма поради съдържанието на антиоксиданти и други полезни вещества.
  • Засилваме метаболизма и изтичането на жлъчката.
  • Помага за отстраняване на соли от бъбреците.
  • Има успокояващ и анти-тревожен ефект.

Това е. Пригответе си здравословно сладко от мед. Не се предавайте пред старостта и укрепвайте младостта. Баба ми живя 95 години и аз искам същото. Пожелавам ви добро здраве!

Нина Тимофеевна Лапина, 64-годишна, Железногорск.

Източник: msovetov.ru

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!