BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стартира проектът за опазване на Поморийското солено езеро

Днес се проведе начална пресконференция по проект на Община Поморие „Интегрирани мерки за осигуряване на принос към поддържане/подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания от мрежата Натура 2000, целящи намаляване на установени заплахи и влияния за видовете и местообитанията  на територията на МИГ Поморие“ и церемония „Първа копка“, с което се даде старт на изпълнението му.

С този проект ще извършим нужните консервационни и инвестиционни дейности, насочени към опазване на Поморийското солено езеро и местообитанията на растения и животни в него. С годините солеността на езерото намалява заради сладките води, основно дъждовни, които се стичат в него. За да се спре този процес ще се изградят отводнителни канали в територията между езерото и пътя за с. Каменар, които да пренасочат повърхностния поток от сладки дъждовни води и да ги заусти в съществуващ облицован канал, за да не могат да се стичат в езерото.

Ще се изгради и цялостна система от видеонаблюдение на района на езерото, като камерите ще се следят както от „Обществен ред и сигурност“ в Общината, така и от РУП – Поморие.  Това каза кметът Иван Алексиев по време на събитието. Представител на фирмата изпълнители подробно обясни трасето на преминаване на отводнителните канали.

Ръководителят на проекта Георги Петков представи основните дейности, които освен рехабилитация на отводнителните канали и видеонаблюдение, включват още информационна кампания, наблюдения на видове и местообитания, подлежащи на мониторинг и изготвяне на експертни анализи и проучвания.

Народният представител в 44-то Народно събрание Ася Пеева също присъства на пресконференцията, като изрази подкрепа за добрата инициатива за реализирането на проект, който ще запази цялата екосистема на Поморийското езеро.

Общата  стойност на проекта е в размер на 1 119 867,17 лева, от които 951 887,09 лева от Европейския фонд за регионално развитие, а останалата сума в размер на 167 980,08 лева е осигурена от национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България.  Крайният срок за реализация на проекта е до 08.11.2022г.

The post Стартира проектът за опазване на Поморийското солено езеро appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!