BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Студенти от Медицинския факултет научиха как се разчита електрокардиограма и кога се прибягва до дефибрилация

Как се прави електрокардиограма, какво означава резултатът, кога е нужна и кога не дефибрилация?

Отговор на тези важни въпроси даде кардиологът д-р Денислав Бисеров от УМБАЛ Бургас, който снощи изнесе лекция пред студентите от Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

Тя бе на тема: „Електрокардиография, част I – базово ниво“. Нейни организатори бяха Комитетът по медицинско образование и Комитетът по репродуктивно здраве и СПИН към Асоциация на студентите медици в България – Бургас.

Тяхната организация постоянно прави събития, които са от практически интерес за студентите.

Електрокардиограмата или ЕКГ е диагностичен инструмент от първа линия за първоначална оценка на исхемична болест на сърцето, аритмии, перикардни заболявания, кардиомиопатии, проводни нарушения и др. Тя е бърз, лесен и неинвазивен метод.

„Целта на днешната лекция е студентите по медицина да се научат да разчитат правилно резултатите от електрокардиограмата  и да са запознати с конфигурацията и принципите на това изследване. Така в бъдеще ще могат да поставят правилно диагнози“, заяви д-р Денислав Бисеров.

Без значение какво ще специализират, електрокардиограмата ще им потрябва във всички сфери на медицината.

„Болните, особено в напреднала възраст над 65 години, имат сърдечни заболявания. Затова медиците трябва да знаят какво означава резултатът от  електрокардиограмата , какви промени има в нея и кога да насочат пациента към специалист“, допълни д-р Бисеров.

По време на неговата лекция се получи жива дискусия, а студентите имаха възможност да разчетат резултат от реално изследване. В знак на признателност д-р Бисеров получи плакет, който му връчиха Даниела Славова –  локален отговорник на Комитета по медицинско образование и Неда Илиева – локален отговорник на Комитета по репродуктивно здраве и СПИН. И двете са студенти по медицина.

Събитията, организирани от АСМБ, продължават и днес с Clinical night.

Кампанията, по време на която ще бъде прожектиран кратък епизод от предаването ,,Не знаех, че съм бременна“, ще се състои в 18:00 ч. в Аулата на Медицинския факултет. Специален гост е акушер-гинекологът д-р Вълчева.

The post Студенти от Медицинския факултет научиха как се разчита електрокардиограма и кога се прибягва до дефибрилация first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!