BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Тунизийското приключение на две бургазлийки

Бургазлии и други наши сънародници предизвикаха истински фурор в Тунис преди седмици. След локдауна туристите бяха първата група, посетила красивата африканска страна. Още с пристигането си пътешествениците бяха заснети от тунизийски телевизионен екип. Сред пътуващите бяха бургаските приятелки Емилия Димитрова и Иринка Пенева. Днес Емилия разказва за това невероятно пътешествие в един различен свят.

Първият град от обиколката на туристите е Ел Джем – град в областта Махдия, Тунис.

Там Емилия е силно впечатлена от красивия древноримски амфитеатър с гладиаторска сцена. „Често по пътя си виждахме оазиси, които хората са създали. Времето не беше толкова горещо. Седмицата, в която бяхме в Тунис бе по-хладна, отколкото в Бургас. Вторият град, който посетихме, беше Кабис.

Водопад в Атласките планини

Покрай него също има много оазиси, които са морски. Тук расте и се произвежда тютюн и растението, от което се прави къната. Хората отглеждат и много маслини“, разказва Емилия.

От екскурзовода им групата разбрала, че Тунис е на първо място по износ на фурми, заради многото оазиси и условията. Фурмите са два сорта – сухи и меки. Продават се натурални и узряват през зимата.

Гр. Керуан и най-старата джамия в света

През седемдневната обиколка из различни градове и забележителности се наложило туристите да бъдат с покрити лица. „Трябва да пазиш тялото си, защото доста често излиза буря и пясъкът около пустинята е много ситен. Облеклото, което носихме бе с цел да се предпазим от вдишването му“, припомня Емилия.

Тя подробно разказва и за камилите, които били „корабите“ на Сахара. Бургазлийката е яздила женска камила и обяснява, че с развитието на машините, камилите вече не се използват, дори не се отглеждат и за месо. „Една жадна камила може за 3 мин да погълне 200 л вода.

Град Хамамет – ранчо с камили

Гърбицата е резервоар за мазнина – енергия. Формата на гърба показва колко е здрава и възрастна. На изчезване са и туризмът ги съхранява“, допълва бургазлийката.

От персонала на комплекс Ясмин Хамамет, в близост до град Хамамет, Емилия научава, че основната храна на тунизийците е кускус и ориз. „В хотела се опитваха да правят европейска кухня, но не им се получава“, смята си още Емилия.

Най-силно впечатлени са бургазлии от декорите от „Междузвездни войни“. „Бяха ме предупредили, че като видя мястото и ще се разочаровам.

Когато отидохме, се снимаше италиански клип. В началото тунизийците не са знаели какво точно се прави за снимките на „Междузвездни войни“, но след като разбрали, обявили мястото ,което е оградено с бодлива тел, за атракция“, казва още Емилия.

Солено езеро

За едноседмичната почивка, бургазлийката и нейната приятелка са успели да посетят още гр. Габес, село Еблу, което единствено е населено с чернокожи, Шот ел Джерид – соленото езеро в централната част на Тунис, град Тозер, където има над 1 милион палми. С джипове са стигнали до Атласката планина, която започва от Мароко и свършва на Средиземно море

Картаген

„Посетихме и берберско жилище, което е под земята, защото така на берберите им е по-хладно. Имат един вход и един изход“, добави бургазлийката.

Сиди Бу Саид 

Тя определя Тунис като много красива, но и много мръсна страна. Последно Емилия бе през октомври миналата година в Турция. Следващата държава, която иска да посети след африканската, е Албания. Бургазлийката обича да пътува много, за да преоткрива нови и уникални места по света.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!