BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Читалище „Възраждане 1927“ в кв.“Рудник“ посреща посетители с изцяло обновена визия

НЧ „Възраждане 1927“ в бургаския квартал „Рудник“ е с изцяло нова визия, реконструирана фасада и модерен и функционален интериор.

В ремонтираната сграда са въведени мерки за енергийна ефективност и условия за достъпна и комфортна среда за всички негови служители и посетители.

Финансирането бе осигурено чрез проект на Община Бургас по програма „Красива България“ на Министерството на труда и социалната политика.

Общата стойност на проекта е 215 хил. лв., като приносът на Общината е в размер на 118 хил. лв.

Читалището изглежда по съвършено различен начин – реконструирана е фасадата, поставена е топлоизолация на външните стени и таванd, подменена е алуминиевата врата на южната фасада, монтирана е нова дограма от PVC на сутерена. Поставени са нови керемиди на покрива и капаци, както и нови термо-помпени отоплителни уреди, осветителните тела с нови LED лампи. Обособена е модерна тоалетна, с удобства за хора с увреждания.

Ката част от въведените мерки за осигуряване на достъпна среда е новоизградената открита стоманобетонна рампа по южната фасада на сградата.

Първите събития в обновената сграда се проведоха в навечерието на Рождество Христово – спектакълът „Писмо до Дядо Коледа“ на Държавен куклен театър – Бургас, магичното шоу на Зайн, концерт на децата от ДГ „Калинка“. В читалището гостуваха и коледарски групи от ОБУ „Св. Климент Охридски“.

Читалище „Възраждане 1927“ в „Рудник“ е основано през 1964 г. То е единственото на територията на квартала и изпълнява функциите на център за образование и просвета, като в него се провеждат разнообразни инициативи, допринасящи за културното развитие на неговите жители.

В читалището се помещава библиотека, чийто фонд наброява близо 14 000 библиотечни единици. Тя е част от програма „Глобални библиотеки” и е оборудвана с компютри, които са на разположение на читатели и посетители. В библиотеката на читалището ежемесечно се организират библиотечни уроци, мултимедийни презентации на различни теми, литературни четения, представяния на книги и автори, библиотечни викторини и състезания. Организират се изложби, концерти, конкурси и др. Освен богатия културен календар, читалището предлага за жителите на кв. „Рудник“ и още възможности за допълнителни извънкласни творчески занимания.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!