BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Читателите ще могат да резервират книги от новата бургаска библиотека от вкъщи

Читателите на новата Регионална библиотека „Пейо Яворов“ ще могат да резервират и презаписват книги от дома си. Това става възможно, след като бе инсталиран нов софтуер с различни функционалности, който ще улеснява работата на библиотечните работници и на ползвателите.

Абонатите ще могат да проверяват от дома си какви книги дължат, да резервират книги, да търсят в базата и статии по теми, които ги интересуват. Информацията ще бъде качена на два сървъра – единият ще обслужва читателите, а другият библиотечните работници.

Всички книги ще бъдат маркирани с чип, който дава информация за инвентарния номер на всяко издание. По този начин лесно ще може да се проследи къде е книгата и дали е налична за заемане. Освен това чипът гарантира и сигурността на всяко печатно издание от библиотеката. Чрез монтирания детектор за кражби RFID няма как някой недоброжелателен посетител да си тръгне с книга, без да е регистрирал заемането й, тъй като тя идентифицира кода на всяка книга, притежание на библиотеката, и сензорите й активират алармена система.

Третото удобство, което предоставят новите технологии, ще улесни значително процеса по инвентаризацията на книгите. Със специално устройство ще се минава по рафтовете с книги и наличните екземпляри ще се отразяват, за да може след това да се направи инвентаризация на целия фонд.

„Автоматизирането на библиотечните дейности ще помогне на библиотечните работници и на читателите. Основното предимство е, че читателите ще могат по-лесно да намерят търсените документи и на място, и през интернет търсачката“, коментира Галина Савова, дългогодишен библиотекар.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!