BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ще бъде ли разбит двуполюсният модел в Испания през този сезон?

Битката за титлата в Ла Лига почти винаги е свързана с противопоставянето между Реал Мадрид и Барселона, като това се потвърди през изминалия сезон, през последното десетилетие и изобщо в цялостната история на Примера дивисион. Испанското първенство е с най-ясно изразения двуполюсен модел сред шампионатите в Топ 5 на Европа. В предишните 16 сезона само веднъж клуб, различен от Реал или Барса, успя да завърши на върха в класирането. Докато в началото на века три пъти в рамките на пет години (веднъж Депортиво Ла Коруня и два пъти Валенсия), то след това Примера дивисион се върна към добре познатия двуполюсен модел.

За последно Атлетико на Симеоне разчупи монопола на грандовете

“Дюшекчиите” триумфираха с титлата през сезон 2013-14, когато с равенство 1:1 в последния кръг на “Камп Ноу” постигнаха исторически успех и станаха шампиони за първи път от 18 години насам. Атлетико неизменно завършва в тройката във всеки шампионат, който е стартирал с Чоло на треньорската скамейка. При последните две титли на Барса (2018, 2019) именно “червено-белите” от столицата станаха вицешампиони, но не успяха да се превърнат в реална конкуренция на каталунците, като спорът за първото място беше решен доста преди края на първенството.

И сега Атлетико отново се очертава като най-реалистичният претендент за разчупване на двуполюсния модел. “Дюшекчиите” стартираха със зрелищна победа – 6:1 срещу Гранада, която даде големи надежди. Последваха обаче две нулеви ремита срещу Уеска и Виляреал, а те на свой ред отново загатнаха, че за водения от Симеоне тим може би отново максимумът ще бъде третото място.

Отборът на Севиля е готов да играе по-сериозна роля

Първият сезон на треньора Лопетеги на “Рамон Санчес Писхуан” беше повече от успешен. Андалусийци завършиха в четворката и се класираха в Шампионската лига. След това Севиля триумфира за шести път с трофея в Лига Европа, където е и рекордьор по спечелени финали. Апетитът идва с яденето, а в този шампионат най-титулуваният тим от южната част на Испания стартира с още по-големи амбиции. Фактът, че Севиля за първи път от 9 години измъкна точка от гостуване на “Камп Ноу” показва готовността на андалусийци да се борят за по-висока позиция от четвъртата.

И все пак прогнозата на betindex.net, свързана с шампионския спор в Испания, отново насочва към дилемата Реал или Барса. Атлетико и Севиля може би имат малко по-добри шансове от предишната кампания, но максимумът, който могат да постигнат, е да притесняват грандовете, без да успеят да заемат за тяхна сметка първото или дори второто място.

Впрочем, в Италия, Германия и Франция втората декада на 21-ви век беше белязана от тежка доминация на един отбор (съответно Ювентус, Байерн и ПСЖ), докато в Ла Лига въпреки превеса на Барса в последните години все пак ставаме свидетели на смяна на върха веднъж на 2-3 години. Така че Примера дивисион все пак предлага повече интрига на публиката по отношение на най-важния въпрос – кой ще стане шампион. Но едва ли през май 2021 г. ще бъдем изненадани от носителя на титлата.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!