BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почитаме паметта на Ботев и загиналите герои за свободата и независимостта на България

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва ежегодно в България на деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.).

Официално Денят на Ботев и на загиналите за свободата на родината  се отбелязва от 1901 г. когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

От 1953 г. до 1988 г. празникът се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. За Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

За първи път се отбелязва през 1884 г.  във Враца и Пловдив. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа с включване на сирените е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна, която традиция в знак на почит към паметта на загиналите герои неотменно се спазва и до днес.

Вечна слава на героите, паднали за свободата на България!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!