BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Звезда на Яхтклуб Черноморец Бургас е ветроходец на годината

Ветроходец на годината за България е звездата на Яхтклуб Черноморец Бургас Александра Лукоянова. Още 7 състезатели от клуба получиха престижните годишни награди на Българска федерация по ветроходство.

Най-добрият ветроходец на България за 2023-та година е 19 – годишната състезателка от Яхтклуб Черноморец Бургас Александра Лукоянова с треньор Валентин Николов. Двамата бяха наградени на официална церемония по връчването на Годишните ветроходни награди на Българска федерация по ветроходство, която се състоя в Поморие. Там бяха отличени още 7 състезатели от Яхтклуб Черноморец Бургас. Това са: Ана Ганева, Максим Сугарев, Шемзи Рамадан, Елена Георгиева, Димитър Ников, Валентин Гайдарджиев и Дарина Илиева. Те са предимно млади хора и са доказателство, че дългогодишната практика на клуба да привлича деца и младежи към ветроходния спорт и да ги обучава в най-добрите спортни традиции, дава резултати.

Александра Лукоянова взе приза Ветроходец на годината за безспорните си постижения на европейски, световни и национални състезания. Нейните резултати я изведоха на първо място сред номинираните за титлата шестима ветроходци от цялата страна. От сцената, получавайки наградата, Александра Лукоянова каза: Надявам се в най-скоро време да зарадвам българите с отлични международни успехи и олимпийска квота. За мен е чест да се състезавам за България.
Младата ветроходка, с руски произход, има българско гражданство. Тя изрази своята благодарност към ръководството на Българска федерация по ветроходство, към своя треньор и към Яхтклуб Черноморец Бургас.
Треньорът на Александра – Валентин Николов уточни:
„Никога досега български състезател не е печелил надпреварата за европейската купа, а тя спечели и кръг от европейската купа в Малта, второ място на европейската купа в Сърбия, класира се на 11-то място на световното първенство в Мароко при много тежка конкуренция , малшанс и съдийска несправедливост я извадиха и от призовата шестица на Европейското първенство до 21 г. в Ставангер Норвегия. Александра е голям успех за България и за нашия клуб Черноморец Бургас. Тя помага много на децата в клуба и може да бъде пример за всички български състезатели със своята дисциплина и всеотдайност в тренировките . Успехите на Александра тепърва предстоят, защото тя има много качества и безценни знания.“

The post Звезда на Яхтклуб Черноморец Бургас е ветроходец на годината appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!