BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Манолова щурмува РИОСВ-Бургас, поиска обяснение мръсен ли е въздуха в града

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес направи изненадваща визита в РИОСВ-Бургас. Тя поиска обяснение от новата директорка на екоинспекцията Детелина Иванова за получени сигнали за мръсен въздух в Бургас, а също така и за самото назначаване на Ивановa като шеф на РИОСВ.

Манолова бе придружена от общинският съветник от ДБГ и председател на комисията по туризъм към Общински съвет Живко Табаков, който пръв входира питане до Министерството на екологията за назначаването без конкурс на Иванова.

За бургазлии темата с въздуха е сред най-чувствителните. Четири са и основните замърсители в града – изгаряне на битови отпадъци, производствени, от автомобилите, както и шумови. Бургас е град, в който промишлените замърсители не са малко и наистина трябва да бъде направено повече„, каза Табаков.

Манолова и Табаков бяха допуснати до среща с директорката, на която те отправиха питанията си към нея.

Хората в Бургас имат постоянни оплаквания от мръсен въздух в града. Твърди се, че и закупен един прескъп филтър за измерване на праховите частици, който не работи постоянно или е негоден. Направихме съпоставка между данните, които се събират от различните станции в града и установихме, че има различия между тези на общината и РИОСВ с тези на друга, авторитетна станция на друга организация. Бургазлии трябва да имат станция, която е сертифицирана и показва замърсявания в реално време„, обърна се Манолова към Иванова.

Иванова отговори, че от както е на тази позиция в екоинспекцията нямат данни за замърсяване на въздуха в Бургас. Периодичните измервания показвали допустими норми и липса на превишени съединения. Тя призна, че данните на РИОСВ са среднонощни и не се правят измервания ежечасно.

Бургазлии имат право на информация във всеки един момент за качеството на въздуха, които дишат. Хората твърдят, че им мирише на стърготини вечер и си затварят прозорците, за да могат да спят спокойно. Повечето на санкциите в страната падат в съда и изобщо няма последствия за големите промишлени замърсители. Търпението на гражданите в един момент ще се изчерпи, те ще победят страха и това, което казват на нас, ще го кажат още по-силно пред сградите на общината и РИОСВ„, заяви Манолова.

Общинският съветник Живко Табаков успя да отправи и питането си за назначаването на Иванова.

Лично отправихме запитване към Министерството на екологията за вашето назначение, но отговор не получихме. Нужно е да се знае с конкурс ли сте назначена или сте временно изпълняваща длъжността? Без притеснения мога да заявя, че има много екологична неща, които в Бургас не са добре. Има недоволство сред бургазлии и върху вашата работа е нужен по-голям граждански контрол„, заяви Табаков.

Иванова отговори, че е назначена за директор на РИОСВ до назначаване на конкурс за нов такъв. Тя обаче не може да даде информация дали и кога ще бъде назначен такъв. Все още нямало и дата за провеждането му.

Материалът Манолова щурмува РИОСВ-Бургас, поиска обяснение мръсен ли е въздуха в града е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!