BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обиколката на талията показва заплашени ли сме от сърдечни проблеми или диабет тип 2

Д-р Евелина Иванова е един от водещите бургаски диетолози и медицински консултанти по хранене и диетика. Завършила е висшето си образование в Медицинския университет във Варна, а в сферата на здравеопазването работи от 25 години. Интервю на Gramofona.com

Д-р Иванова, в последно време като че ли все повече хора се насочват към здравословния начин на живот и хранене. В същото време обаче много хора страдат от наднормено тегло. Можем ли да кажем, че българинът има проблем с килограмите?

– За съжаление наднорменото тегло се среща все по-често и дори и в ранна детска възраст. Последните данни показват, че в България 64 % от мъжете и 54 % от жените са с наднормени килограми и/или затлъстяване.

Как можем да разберем, че имаме проблеми с теглото и то вреди на нашето здраве?

– Оценката включва три основни показателя. Първият е индексът на телесната маса (ИТМ), вторият е обиколката на талията и ханша и стойността на THI – това е индексът, който показва как се разпределят мазнините в тялото. Дали сме тип „ябълка“, или тип „круша“. Третият показател е количеството на мазнините около вътрешните ни органи.

Всеки диетолог говори за ИТМ. Можем ли сами да го определим или за това е необходим медицински преглед?

– Индексът на телесната маса е формула, с която и сами можете да разберете какво е теглото ви – нормално, наднормено или дори поднормено. ИТМ е равен на теглото в килограми, разделено на височината в метри на квадрат.

  • Поднормено тегло – под 18,5 кг/м2
  • Здравословно тегло – 25,0 – 24,9 кг/м2
  • Наднормено тегло – 25,0-29,9 кг/м2
  • Затлъстяване – 30,0 кг/м2 и повече. При над 40 кг/м2 говорим за екстремно затлъстяване.

Този метод е широко използван, но има някои ограничения. Би могло да се надцени телесната маса при спортисти и хора, които са с по-развита мускулна маса, или да се подцени телесната маса при възрастни хора и такива, които са загубили мускулна маса.

Защо трябва да взимаме под внимание обиколката на талията и ханша когато изчисляваме теглото си?

– Измерването на обиколките помага, за да се направи оценка на възможните рискове за здравето, свързани с наднорменото тегло. Така например ако повечето мазнини са около талията, а не по бедрата, то тогава наблюдаваме по-висок риск за сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Рискът се увеличава при обиколка на талията над 94 см.  при мъжете и 80 см. при жените. Нашето здраве зависи от количеството мазнини в организма и от тяхното разпределение.

Живеем забързано и динамично, защо въпреки това все повече хора имат проблеми с наднорменото тегло?

– Употребата на твърде много храни, особено ако е в комбинация с малка физическа активност водят до наднормено тегло. Казано по-просто, това означава, че приемаме повече калории, отколкото тялото ни може да използва.

Този калориен излишък се складира под формата на мазнини. За да поддържаме теглото си трябва да приемаме калории равни на енергията, която изразходваме. Ако искаме да отслабнем, то тогава трябва да се в калориен дефицит, т.е. да изразходваме повече калории, отколкото приемаме.

Преяждането ли е основната причина за нездравословното увеличаване на теглото?

– Всъщност, не. Храните с високо съдържание на мазнини, с добавена захар и много калории са по-лесни за намиране и често струват по-малко от здравословния избор, като плодове и зеленчуци. Всекидневните удобства, като асансьори, ескалатори, дистанционни управления, автомобили, ни карат да водим все по-застоял начин на живот.

Семейната среда също е изключително важна. Наднорменото тегло и затлъстяването често се наблюдават при повече от един член в семейството. Гените играят роля, но тя е надценявана. По-скоро семействата споделят еднакви хранителни навици, които влияят на теглото.

Медикаментите също са фактор, който не трябва да се пренебрегва. Някои лекарства, които съдържат стероиди, и такива за лечение на депресия и други психични нарушения, могат да доведат до увеличаване на теглото.

И да не забравяме емоциите. Има хора, които се хранят когато са отегчени, тъжни, ядосани, стресирани, дори и да не са гладни. Това е т. нар. пристрастяване към храната като лесно и бързо удоволствие и е отклонение от хранителното поведение. Психологичната помощ е от първостепенно значение, за да се контролира емоцията. Само тогава волята може да надделее над емоцията. Защото, за да отслабнем, са нужни: воля, самоконтрол, мотивация, самодисциплина, търпение, постоянство и подкрепа.

Какво е метаболитен синдром, какви са рисковете от него и от наднорменото тегло и кога трябва „да ни светне лампичката“, че килограмите ни са повече, очаквайте в следващата част на интервюто с д-р Евелина Иванова.

Ако искате лична консултация за правилно и здравословно хранене, може да я направите в кабинета на д-р Евелина Иванова „Активни и здрави”, който се намира в ДКЦ 2, к-т 110, гр. Бургас, бул. „Демокрация” 94. За запазване на час при специалиста: 0887 313 849.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!