BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прожектират филмите „Под игото“ и „Свобода или смърт“ на 3 март в Библиотеката

На 3 март от 17:00 часа в Библиотеката ще бъде излъчен филмът „Под игото“ от 1952 г. Историческата драма е по едноименния роман на Иван Вазов. Сценарият е на Павел Спасов и Георги Крънзов. Режисьор е Дако Даковски, а оператор – Бончо Карастоянов. Автор на музиката във филма е Филип Кутев.
В ролите ще видите: Мирослав Миндов, Лили Попиванова, Петко Карлуковски, Васил Кирков, Петър Димитров, Ганчо Ганев, Стефан Пейчев, Константин Кисимов, Иван Димов, Георги Раданов и други.
„…Краят на зимата на 1876. През една бурна нощ в Бяла черква се завръща Иван Кралича. Избягал е от Диарбекир, където е бил изпратен на заточение от турците…”

На 3 март от 18.30 часа ще бъде излъчена историческа драма от 1969 г. „Свобода или смърт” по сценарий на Васил Попов. Режисьор е Никола Корабов, оператор – Константин Джидров, а музиката е на Красимир Крюкчийски.
В ролите ще видите: Милен Пенев, Коста Цонев, Кирил Господинов, Стефан Илиев, Апостол Карамитев и други.
„… 1876 година. На австрийския параход „Радецки“ заедно с останалите пасажери пътуват и 200 български революционери, преоблечени като градинари. Предвожда ги воеводата Христо Ботев. Тяхната цел е да се включат в освобождението на България от турско робство, затова принуждават капитана да спре на българския бряг. Пътят на четата към Врачанския Балкан е низ от битки и сражения с турските войски.
Бунтът във Враца е потушен и никой не се присъединява към четниците. 
Думите „Свобода или смърт“, извезани на знамето, се превръщат в символ на тяхната вяра и жертвоготовност. В последното сражение загива и големият поет и революционер Христо Ботев…”

Входът е свободен.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!