BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сняг покри Атина, гръцките острови и Истанбул. В Албания настъпи сериозен студ

Обилни снеговалежи създадоха транспортни проблеми в турския мегаполис Истанбул и гръцката столица Атина, предават световните агенции. Напълно откъснати от света заради спрени фериботи са и няколко острова в Егейско море. Днес гръцкото правителство обяви деня за неработен в много райони на Атина и някои централни части на страната.

https://platform.twitter.com/widgets.js

„Обстановката е изключително динамична. Молбата ни към гражданите е да не излизат от домовете си, ако не им се налага да го направят по спешност. Това ще е трудна нощ“, каза вчера министърът, отговорен за гражданската защита Христос Стилианидес.

Сняг над Атина започна да вали вчера сутринта, а в късния следобед вече предизвика транспортен хаос, ваксинационните центрове и училищата бяха затворени, предаде Ройтерс. Заради бурята „Елпида“ водачи се оказаха блокиране с часове на околовръстния път на Атина и се наложи да чакат помощ от спасителни екипи. Силните снеговалежи по принцип са рядкост за Атина, но за втора поредна година градът е засегнат от снежни бури, отбелязва Ройтерс.

https://platform.twitter.com/widgets.js

В Истанбул, чието население е 16 милиона, властите отмениха междуградски автобуси и временно спряха трафика в града, идващ от тракийската област. Хора, закъсали по пътищата, изоставиха колите си и се прибираха пеша или с метрото и друг обществен транспорт, предаде Асошиейтед прес.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Училищата в Турция са в зимна ваканция, но университетите прекратиха за два дни занятия. Молове и ведомства затвориха по-рано. Канцеларията на валията на Истанбул обяви, че държавните служители днес ще могат да не ходят на работа. Това не важи за работещите в сигурността, здравеопазването и транспорта. „Тежка нощ“, каза вчера кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, призова хората да не излизат навън и каза, че в някои части на Истанбул дебелината на снежната покривка е 80-85 сантиметра.
Полетите до и от Истанбул са спрени до 16 ч. днес.

В Албания заради студеното време вчера за три дни са затворени началните училища и гимназиите. В Източна Албания температурата падна до минус 17. Населението е посъветвано да не използва колите си.

The post Сняг покри Атина, гръцките острови и Истанбул. В Албания настъпи сериозен студ appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!