BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спира ли наистина хирургическата маска разпространението на вируси?

Винаги когато медиите пишат и говорят за епидемия, илюстрират материалите си с хора в хирургически маски. Използването им за предпазване от разпространението на различни зарази е популярно в много страни по света.

В момента те са особено актуални в Китай, който се опитва да се пребори с новия коронавирус. Актуални са и у нас, особено сега, когато грипната вълна настъпва. В Бургас също не е рядкост да се видят хора по улиците с маски на лицата.

Има ли смисъл от тях обаче?

Вирусолозите са скептично настроени към ефективността на маските и не са особено убедени, че те предпазват от разпространението на вируси, пренасяни по въздушен път.

Тези маски са въведени за първи път в болници в края на 18 век, но започват да се използват масово през 1919 год. когато избухва пандемията от Испански грип. Тогава вирусът убива над 50 млн. души по целия свят.

Според д-р Дейвид Карингтън от университета в Сейнт Джордж, подобни маски не са ефективна защита срещу вируси или бактерии, пренасяни във въздуха, защото самата маска е хлабава, пък и очите и очната лигавица остават изложени.

Все пак, редно е да се отбележи, че маските могат и да помогнат. С тях се избягва ефекта на пръскане на зараза при кихане и кашлица. Освен това ограничават до известна степен и предаването на вируси от ръка на уста. Учени от Уелс са установили, че хората докосват лицето си около 23 пъти за час, така че ако болният е без маска, но се ръкува със здрав човек, най-вероятно ще го зарази.

Според д-р Конър Бамфорд от Института по експериментална медицина в Белфаст, простите хигиенни навици имат значително по-голям ефект от маската.

Източник: BBC

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!