BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Студенти и ученици показаха знания в състезанието „Науката на бъдещето – въображение и софтуер“

Студенти и ученици демонстрираха знания и умения в новото състезание на Бургаския държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – „Науката на бъдещето – въображение и софтуер“.

То реално е продължение на инициативата „Европейска нощ на учените“, която предизвика изключителен интерес в края на септември т.г.

Надпреварата се състоя в Центъра за Върхови постижения в областта на информационните и комуникационните технологии „Уните“ с подкрепата на проект „K-TRIO“ и „УНИТЕ“.

Първото място беше присъдено на отбора на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас в състав Крис Арабаджиев, Християн Иванов, а втора награда отиде при съученичките им Адриана Масларова, Дея Евтимова и Цветина Дженезова.

Специалната награда за софтуер за енергийна ефективност е за Валери Кулчицки и Калоян Стоянов от Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов“ – Бургас.

Проектът „K-TRIO“ е координиран от Софийския университет и се финансира от Програма „Хоризонт Европа“. Негова основна цел е повишаване на обществената осведоменост относно значимостта на научните изследвания и дейността на учените.

Проектът “Изследователи в триъгълника на знанието” (K-TRIO) се стреми основно да приближи учените и тяхната работа до широката общественост и по този начин да се увеличи осведомеността на хората за научните дейности и постижения, както и ефектът им върху ежедневния живот.

Това от своя страна трябва да привлече и мотивира повече млади таланти към стремеж за научна кариера.

По-конкретно в дългосрочен план се цели насърчаване на интереса на младите към т. нар. STEM & Art (или добавянето на изкуство към СТЕМ образованието) за подхранване на нова култура на творчество, научно любопитство, иновативен дух и отговорност към опазването на околната среда, както и повишаване на обществената готовност за ангажиране в гражданската наука, отворената наука и отворените иновации.

С това биха се подобрили възможностите на изследователите да взаимодействат с деца и студенти и да се включват в дейности на гражданската наука заедно с тях. Ще се повиши репутацията и популярността на изследователските екипи и организации и техният принос за икономическото и регионално развитие.

The post Студенти и ученици показаха знания в състезанието „Науката на бъдещето – въображение и софтуер“ first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!