BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Що е то кръгова икономика?

Що е то кръгова икономика? Пред репортер на Burgasnews.com разяснява Йоана Христова,  част от екипа на проекта „Кръгова икономика за устойчиво бъдеще – гражданското общество в България за Европейския зелен пакт“, съфинансиран по програма LIFE на ЕС, който се представя в Бургас.  Той се изпълнява от Клуб „Икономика 2000“.

Г-жо Христова, много хора смятат, че когато се каже кръгова икономика, става въпрос за някаква такава ситуация – човек, който продава картофи ги дава на някой, който произвежда яйца, той пък дава на друг, който произвежда месо и така се върти икономиката. Затова нека да обясним на читателите, какво всъщност означава кръгова икономика?

Това, за което вие говорите е натурална размяна, докато кръговата икономика има много елементи, които хората могат да припознаят съобразно техния начин на живот, но общо взето това е модел, в рамките на който се удължава полезния живот на материалите, стоките и услугите по време на целия ни живот.

Това означава по-малко естествени ресурси, които се влагат в началото. Когато обаче бъдат вложени в по-дълъг живот на самия продукт, дългосрочно, е изключително практично. Да кажем, че си купите някой електронен уред, който се счупи на третата година, това не е най-подходящо за домакинствата.

Тук говорим за по-дълъг живот на продукта, по-дълго запазване на материалите в потребителския цикъл и най-важното много нисък процент с тенденцията към елиминиране генерирането на отпадъци.

Това е точно обратното, което, примерно, прави Китай. Произвежда нещо евтино, но със скъпи батерии и се получава така ,че е по-лесно да си купиш нещо ново, отколкото да смениш батериите на това, евтиното, което вече е с изтощени батерии. Предполагаме, че това е точно обратното? Това, за което говорите, може така да се обясни на хората, нали?

Бизнесът смята, че когато се прилага кръгова икономика, това би означавало увеличаване на разходите. Нека да погледнем обаче от друга страна. Ако вие можете да използвате нещо, като бизнес ресурс, който за друго предприятие е отпадък,  реално на вас този ресурс ще ви излезе почти на нулева цена.

Тоест, вие няма да платите толкова висока сума за този ресурс. Дори може и да не платите почти нищо.

От друга страна намалява натискът върху природните ресурси. Правейки един продукт, който е по-дълготраен, запазвайки го по-дълго време в обръщение, вие генерирате, като предприятие, повече доверие в бранда.

Паралелно с това, кръговата икономика означава, че всички да ползваме възобновяеми енергийни източници, ползването на така наречената кръгова вода, която, вкарана във Вашия производствен процес, след което я пречиствате и вкарвате наново в обръщение, в производствения процес. С една дума, веднъж вкарана тя се запазва максимално дълго в обръщение, генерирайки по-малко отпадъци от технологичните си процеси, което е също част от кръговата икономика.

Реално, от друга страна, намалявате таксата смет, която трябва да плащате. Този пример ви давам, за да видите, че всичко това води до намаляване на разходите за бизнеса. Повече ползи за околната среда и подобрено доверие в бранда от потребителите.

Семинар за кръговата икономика

Но нека да кажем, дали производителите харесват кръговата икономика, защото по този начин те ще произвеждат по-малко, респективно продават по-малко, но по-качествено, което оскъпява продукта, когато е произведен в по-малки количества? Или въобще не става въпрос за производство в по-малки количества?

Не смятам, че тук става въпрос за произвеждане в по-малки количества. Но смятам, че това означава няколко други неща.

От една страна повече хора да могат да си позволят продукта, от друга страна – да не се налага това консуматорско отношение към самия продукт. Тоест, взимам, ползвам, хвърлям, а да има елемент на загриженост, защото тази среда, околната, е ползваме всички ние.

От трета страна това означава повече нови възможности да се надграждат тези продукти. Защото, когато мислите само за оборот, това по някакъв начин ограничава мисленето за модернизация, иновация и т.н.

Ние, като потребители искаме да имаме чисти продукти, това от една страна. От друга страна искаме да имаме все по-интересни и мултифункционални продукти, които да имат повече функции. Това ще позволи на бизнеса да се съсредоточи върху този тип характеристики на своите продукти.

Предполагаме, че това е директива на ЕС, да развива тази кръгова икономика, а и има ли възможности за подпомагане на предприятия, които искат да се включат?

Кръговата икономика е част от стълбовете на зелената сделка., анонсирана от ЕК, като преход към ниско въглеродна и въглеводородна Европа към 2050 година.

Кръговата икономика е икономика, която освен това означава плавен преход от линейния модел  – купувам, черпя и изхвърлям, към купувам, черпя, позволявам да се ремонтира, да се рециклира, да се извлекат полезните материали, отново да влязат в производство материалите и продуктите, които са били използвани.

И най-важно, да имаме предвидени средства, за да могат да бъдат постигнати  целите на кръговата икономика, както по линия на различни международни програми , като програма Хоризонт, програма LIFE, програма по линия на иновационния фонд на ЕС, все прекрасни европейски програми. Също така по програми на финансиране със структурни фондове в България и по линия на плана за възстановяване и устойчивост.

Материалът Що е то кръгова икономика? е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!