BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лъжат за пожари. Поне 10 пъти в месеца в областта се подават фалшиви сигнали

Общо 95 са лъжливите сигнали за пожари в областта, подадени на тел. 112 от януари до 12.09. 2019 г.

Това съобщи на пресконференция комисар Василев, шеф на Регионалната дирекция ПБЗН – Бургас, дадена по повод професионалния празник на пожарникарите.

Най-много са за двете подразделения в Бургас – 44. За летището са 13. В Несебър са получени 12 фалшиви сигнала.

Между два и 4 са в останалите общини на областта. Най-коректни са в Малко Търново и сектор СОД-Бургас, където е нямало нито един опит за се подаде фалшива информация.

Общо 2 932 са излизанията за пожари, наводнения и др. произшествия през тези почти 9 месеца. Данните сочат, че пожарите, които през тази година са общо 1 443, са почти толкова, колкото и през миналата година. Интензивността е над 11.5%. Загиналите при произшествия са двама – в Бургас и Созопол, докато през миналата година те са били 7. Пожарникарите са спасили 43-ма души, а пострадалите са общо 11.

Като основна причина за пожарите комисар Василев посочи човешката небрежност, тъй като голяма част от пожарите са станали след запалване на сухи треви в дворовете.

Добрата новина през тази година е подмладяването на личния състав. 50% от състава е на възраст под 35 години.

Неприятното и тази година остава проблемът с базата. Макар още в края на миналата година да беше предоставен терен за нова сграда на пожарната /до „Яна Лъскова“/, МВР все още няма пари за да започне изграждането й. Надеждата остава отново за догодина. Кметът Николов днес обеща, че общината ще финансира санирането й, но когато тя бъде построена.

С изграждането на новата база пожарникарите ще стигат по-бързо до най-големия бургаски комплекс „М. рудник“ Голяма част от автомобилния парк в момента е в двора на пожарната и в този на базата към „М.рудник“. По този начин техниката ще бъде прибрана, обясни комисар Василев.

Като положителна той определи работата на новия Център за обучение при произшествия, най-вече наводнения, във Върли бряг. В него се обучават 8 групи деца и възрастни.

В навечерието на профисоналния празник /14.09./ беше почетена паметта на загиналите при изпълнение на служебния си дълг огнеборци. Венци и цветя на паметната плоча пред сградата на Регионална дирекция ПБЗН – Бургас поднесоха огнеборци, областният управител Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов, кметът на Камено Жельо Вардунски, шефът на ОДМВР-Бургас комисар Калоянов, представители на различни институции.

Възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника от служители на РДПБЗН – Бургас с разясняване на правилата за пожарна безопасност и защита при бедствия, аварии и извънредни ситуации  пред жители  и гости на Бургас ще се проведе на площада пред паметника-мемориал „Пантеона” на 12.09.т.г. от 18.00 ч.

Материалът Лъжат за пожари. Поне 10 пъти в месеца в областта се подават фалшиви сигнали е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!