BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургас има нови почетни граждани, минута мълчание в памет на Стоянка Мутафова

Бургас от днес има трима нови почетни граждани. На Тържествено заседание на Общински съвет-Бургас отличието получиха актрисата Ивана Радкова Джеджева и режисьорът и поет Симеон Димитров, а Георги Шагунов бе удостоен посмъртно със званието, като Данка Георгиева от „Държавен архив“ прие наградата за композитора.

На тържествената церемония бяха отличени и други заслужили граждани. „Ключът от кулата“ получиха проф. д-р Златица Петрова и доц. д-р Георги Хубчев. С медал „За достойна служба“ бе отличена Таня Димитрова, а „Почетна значка“ бе връчена на Динко Анастасов, Милен Камбуров и Парган Аргинян. С едноминутно мълчание пък бе почетена Стоянка Мутафова, която ни напусна завинаги днес.

Председателят на ОбС Севдалина Турманова обеща, че съветниците ще се грижат добре за града и ще изпълнят всичките си каузи. „Бургас е ерудиран град, важен за всички родени тук и затова винаги се връщаме в него. Здраво сме захванати за бургаските си корени, защото ние сме Бургас“, сподели тя. Турманова пожела на бургазлии здраве, късмет, любов и призова ентусиазмът им никога да не стихва.

5853 са имениците днес. Това стана ясно от думите на кметът Димитър Николов. „Бургас ще продължи да го има и след нас. Имаме шанс и отговорност да пазим жива паметта на бургазлии, да съхраним традиции и да сме двигател на бъдещето. Ще продължа да поставям нови цели на града, за да сме в крак със съвремието“, каза той. Кметът обеща инвестиции в образованието и благодари на хората, избрали Бургас за втори свой дом.

Областният управител Вълчо Чолаков наблегна на постигнатото от бургазлии в науката, спорта и изкуството. „162 пъти през годината на европейските и световни сцени е прозвучало името Бургас. Толкова са взетите от бургазлии медали„, каза той. Чолаков благодари на всички тях, които гордо обявиха: „Аз съм от Бургас“.

Ивана Джеджева

Ивана Радкова Джеджева е родена през 1944 г. в Елхово. Професионалната й кариера започва в Разградския театър. През сезон 1967-1968 г. е поканена в Бургаския театър, където изиграва над 60 роли, стотици представления, в над 24 сезона.

Мотивите да бъде предложена за званието са огромният й принос за театралното изкуство в Бургас и популяризирането ДТ „Адриана Будевска” на национално ниво. Сред най-значимите й роли са Гертруда от „Хамлет” на Шекспир, Дорина от „Тартюф” на Молиер, Вера Сеергеевна от „Енергични хора” на Шукшин, Аркадина от „Чайка“ на Чехов.

Актрисата Ивана Джеджева е съпруга на големия поет, драматург и режисьор Недялко Йорданов, с когото освен семейство, са и силен творчески тандем. Двамата са изнесли рецитали в почти всички български градове, както и в чужбина. На 18 юли тя навърши 75 години.

Симеон Димитров

Симеон Димитров Иванов е роден в Свищов. Завършва българска филология и философия в Софийски университет „Свети Климент Охридски”, а след това и режисура и актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Веднага след това е поканен от ръководството на Драматичен театър „Адриана Будевска” за режисьор, където поставя спектаклите „Всеки търси своя остров”, „Да бъде забравен Херострат”, „Боряна”, „Изобретателната влюбена”, „Сонатина за пауна”, „Опит за летене” „Прекрасната от Амхърст”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Прокурорът” и др.

През 2007 година Симеон Димитров създава специалност „Актьорско майсторство” в музикалното училище „Проф. Панчо Владигеров” и води пет класа актьори по програмата на НАТФИЗ. В училището създава и учебен театър „НОМО LUDENS — ИГРАЕЩИЯТ ЧОВЕК”, с който поставя 8 спектакъла с различни класове на сцената в Държавен куклен театър – Бургас.

Георги Шагунов

Завършил в Западна Европа, талантливият младеж се установява в Бургас през 1897 г., като става диригент на военния оркестър на 24-ти пехотен Черноморски полк и остава такъв до пенсионирането си. Той е сред основателите на музикалното дружество „Родни звуци“ в Бургас и е диригент на струнния оркестър към дружеството, като по същото време води и клас „Медни духови инструменти“ в Музикалното училище.

В продължение на 50 години маестро Шагунов пише около 2 000 произведения, в това число тържествените химни „Независимостта“, „Един завет“, „Бургаски колоездач“ и много др. Автор е и на първия химн на най-стария бургаски спортен и футболен клуб „Черноморец“, който нарича „Черноморец – млад, сърцат!“. Творчеството на Георги Шагунов е преоткрито много по-късно. Оцелели са над 250 марша, както и произведения във всички жанрове на симфоничната, оперна и оркестрова музика.

Динко Анастасов, Милен Камбуров и  Парган Аргинян

Динко Анастасов спаси мъж от удавяне на централния плаж в града. „Този е петият човек, когото спасявам. Когато го извадих от водата, си беше умрял, не дишаше. Благодарение на този масаж, който му направих, са се възстановили сърцето и другите органи“, разказа тогава пожарникарят.

47-годишният Милен Камбуров и 72-годишният Парган Аргинян са бургазлиите, които спасиха жена от удавяне. драмата се разигра сутринта на 2 март, когато 29-годишната Елена се хвърли в морето от Моста. Жената страдала от психично заболяване и предприела тази постъпка в опит да отнеме живота си.

Съвсем случайно наблизо се оказват двама рибари, които реагират бързо и успяват да спасят давещата се, изваждайки я от студените морски води. Жената спешно е закарана с тежка хипотермия в реанимацията, където престоява няколко дни и опасността за живота й е отстранена с полагането на големи усилия от страна на лекуващите я лекари.

Материалът Бургас има нови почетни граждани, минута мълчание в памет на Стоянка Мутафова е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!