BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Желева: Пийте кефир и мътеница за силен имунитет

Д-р Кремена Желева е общопрактикуващ лекар от Бургас. В продължение на десет години е работила в Спешния център.От години проявява интерес в областта на природната медицина и микотерапията-лечение с гъби.

От два месеца специалистът има кабинет в ДКЦ 2 /Трета поликлиника/ и вече очаква своите нови пациенти. Темата, която ще засегнем в здравната рубрика на Грамофона нюз днес, е свързана с мерките срещу грип преди есенно-зимния сезон и поддържането на здрава имунна система. Интервю с д-р Кремена Желева.

Д-р Желева, на прага сме на есенно-зимния сезон, през който очакваме отново да ни атакуват различни вируси. Рано ли е отсега да взимаме профилактични мерки?

–  Имунната система е защитната система на организма. Чрез поредица от действия, наречени имунна реакция, тя атакува микроорганизмите и веществата, които застрашават жизнените системи и причиняват заболявания.

Устойчивостта на имунната система при всеки организъм е различна. С течение на времето от постоянния контакт с болестотворни носители става резистентна на влиянието им. Затова е важно подсилването на имунната система. Тя е три типа: вродена, придобита-активна и пасивна.

Придобитата имунна система се развива с възрастта. Тя е пряко зависима от лимфоцитите /белите кръвни клетки/, които позволяват на тялото да запомня  и разпознава болестотворните носители и да ги унищожава. Началото на есенно-зимния сезон е точното време за профилактика и укрепване на имунитета.

С какво вие препоръчвате да поддържаме здрава имунната система?

–  С всеки изминал ден имунитетът ни се изправя през предизвикателствата на все по-нови видове бактерии. Нарастващото замърсяване на въздуха и околната среда също имат своя негативен ефект.

Да се намали честотата на боледуванията и да се увеличат защитните сили на организма до голяма степен зависи от нас.

За укрепване на имунната система препоръчвам приемането на витамини и минерали, най-добре получени по естествен път чрез храната без нужда от приемането им под формата на медикаменти. Това може да се постигне с разходки на чист въздух, ежедневни упражнения за укрепване на мускулите и правилно пълноценно хранене.

Трябва да се храним с храни с ниско съдържание на мазнини и рафинирана захар. Необходимо е да се приемат храни, богати  на каротин-моркови, тикви, домати, червени чушки.

Полезни за организма са зеленчуци от семейството на зелето, плодове, чесън, кисело мляко. Не случайно чесънът е наречен природен антибиотик-той притежава мощно противовъзпалително действие.

Друго средство за укрепване на имунитета е консумирането на риба- тя е богата на фосфор и омега 3 мастни киселини, които повишават защитните сили на организма.

Най-популярно средство за засилване на имунитета е медът и пчелните продукти-пчелно млечице, клей, восък. Медът е силен антиоксидант, спира развитието на болести и има противовирусен ефект.

Кое е препоръчително да се дава на децата и кое на възрастните хора?

–  Здравословния начин на живот е препоръчителен за всички възрасти.

Какво е мнението ви за пробиотиците?

–  За силен имунитет консумирайте пробиотични храни. Част от имунната система се намира в червата. Затова пробиотиците помагат на организма ни да се пребори по-лесно с инфекциите. В нашия храносмилателен тракт живеят микроорганизми, чиято роля е да ни предпазва от вирусните микроби. Пробиотиците наподобяват тези микроорганизми.

Пробиотиците възвръщат баланса на флората в храносмилателния тракт и помагат на имунната система да бъде в готовност, в случай на атака от патогенни микроорганизми. Храни богати на пробиотици са: кисело мляко, сирене, кефир, камбуча, мътеница, кисело зеле, туршия.

Кои са най-честите грешки от пациентите при опита им сами да засилват имунитета си?

–  Според мен е грешка, че хората най-често прибягват до поредните опаковки с витамини и хранителни добавки. А може да е много по-просто, приятно и евтино- здравословно хранене, пълноценен сън и ниско ниво на стрес.

На какво хранене трябва да наблегнем преди грипния сезон? Всички знаем, че правилното хранене и движението са изключително важни за здравето на човек. Кой е най-добрият режим, който трябва да спазваме?

–  Здравото тяло се крепи на здрава имунна система. Нужно е да изменим само някои наши вредни навици, които без да усещаме ни разболяват:

-тютюнопушенето, дори пасивното, отслабва имунната система. Цигарите потискат антителата, които предпазват организма от вируси и бактерии.

– без захар-клетките на тялото ни използват захарта като източник на енергия. Същото важи за микробите, които се нуждаят от захар, за да оцелеят. Проучвания показват, че захарта не позволява на белите кръвни клетки да убиват чуждите микроорганизми, вредни за тялото.

– сладки сънища- липсата на сън намалява способността на тялото да се справя с чуждите нашественици. Добрият сън намалява нивата на кортизона/хормон на стреса/, който е отговорен за пнижаване на имунитета.

-добра хигиена.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!