BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Антон Коджабашев с тежко обвинение: Клубове-фантоми управляват родните щанги

В един от най-успешните спортове в историята на България – вдигане на тежести, назрява голям скандал. Ръководството на федерацията успява да стои на власт по нечестен начин, с помощта на клубове-фантоми, които не развиват никаква дейност и съществуват само на документи, твърди bTV.

Обвиненията към президента на централата Неделчо Колев – двукратен световен и двукратен европейски шампион в ерата на Иван Абаджиев, и към дясната му ръка Борислав Гидиков – олимпийски първенец от Сеул през 1988 г. и също шампион на планетата, идват от друго „златно момче“ за родната тежка атлетика – носителят на три световни и три европейски титли Антон Коджабашев.

„Болно ми е от това, в което се е превърнал спорта, на който отдадох живота си. Нямам амбиции за власт, но не мога и да стоя безразличен, защото вървим стремглаво към пропастта“, споделя Коджабашев, който на два пъти управлява българската федерация по вдигане на тежести – веднъж в периода 2000-2004 и втори път от 2007 до 2010 г.

„Тези хора са обърнали федерацията на феодализъм. Управляват си чрез кухи клубове, които излизат наяве на всяко Общо събрание“, категоричен е бившият тежкоатлет. В продължение на 12 години той е вицепрезидент на европейската федерация по вдигане на тежести и основен консултант на президента на световната централа Тамаш Аян.

За клубовете-фантоми в щангите се говори от години. Досега обаче никой не е доказал, че те наистина съществуват. Наскоро е била приета поправка в Закона за младежта и спорта именно по този казус, а тук Коджабашев хвърля ръкавицата директно към министър Красен Кралев:

„Искам да го попитам, съществуват ли подобни клубове, спазва ли се новата точка в Закона за спорта подобни клубове да нямат право на глас, или не и какво лично той ще направи по въпроса.“

Занимаващите се професионално с вдигане на тежести у нас вече се броят на пръсти. Мизерията по клубовете, които наистина развиват дейност, е потресаваща. Треньорите получават по 5000 лева годишно, а с тези пари те трябва да се издържат, да издържат спортистите си, да им осигуряват витамини, екипировка и да плащат участията си в държавните първенства, защото федерацията не поема и този разход.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!