BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Асоциацията на малките бензиностанции подкрепя създаването на Държавна петролна компания

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива подкрепя създаването на „Държавна петролна компания“, която ще подпомага конкуренцията, за да има съревнование между отделните икономически субекти. Сдружението изпрати становище до Министерство на финансите в подкрепа на предложението им. В него се казва:

„От няколко години Асоциацията на българските търговци производители, вносители и превозвачи на горива, Сдружение с идеална цел в обществена полза, настоява за установяването на правила в сферата на търговията с горива, позволяващи свободна конкуренция и допускане на повече търговски оператори.

През този период се състояха многобройни срещи в Министерство на икономиката, както с Министър Караниколов, така и с различни експертни колективи от министерството. В хода на същите се доказа, че е диалога между бранша и институциите не само е възможен и равнопоставен, но и изключително градивен. Благодарение на постигнатото сме убедени, че диалога ще продължи.

На 15.05.2020 г., на официалната интернет страница на Министерство на Финансите е публикувана новина, свързана с намерение на държавата да създаде нов икономически оператор – „Държавна петролна компания“, която да участва наред с другите оператори на пазара в дистрибуцията на горива. Безспорно е, че един подобен участник на пазара, от страна на предлагането и дистрибуцията на горива ще обогати профила на търговците и ще разшири конкуренцията, като предостави нови възможности, както на сега съществуващите търговци, така и на разпространителите и потребителите на горива. Предоставянето на нови източници на стоки може да доведе само и единствено до подобряване на услугите, качеството и предлагането. Многократно сме заявявали виждането си, че трябва да се подпомага конкуренцията, да има съревнование между отделните икономически субекти и в публикуваната новина виждаме стъпка в тази насока.

През изминалите седмици, Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива първа и единствена изрази и поддържа становище, че е необходимо да се гарантира минимален марж на надценката на горивата, за да са се елиминира сивият сектор. Считаме, че настоящата държавна инициатива е стъпка именно в тази посока и се радваме, че сме били чути. Убедени сме, че подобно дружество би следвало пазарната логика и би участвало като реален коректив на пазара. С настоящето писмо изказваме подкрепата си в едно такова начинание“.

За Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива е сдружение с идеална цел, в обществена полза и съгласно Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход представлява представителна браншова организация, в която членуват икономически оператори, осъществяващи над 35% от търговията с нефт и продукти от нефтен произход на едро и дребно в страната. Основна цел на Асоциацията е разработването на стратегии и политики за развиване на сигурна, предвидима и устойчива пазарна среда, в търговията с нефт и нефтени деривати, както и за повишаване на конкурентоспособността на пазара и за поддържане на енергийната сигурност на страната. Приоритет е подпомагането на органите на централната и местната власт в Република България за създаването, въвеждането и изпълнението на политики и програми, на национално и регионално ниво, за постигане на прозрачен и предвидим контрол на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Сдружението следва още една амбициозна и обществено отговорна цел, а именно въвеждането на добрите европейски и световни практики, с цел усъвършенстване на правната рамка, регулираща сектора и за предотвратяване и препятстване на създаването на монополи и картелни споразумения, както и злоупотребата с монополно положение. Към настоящия момент Асоциацията има в своя актив инициаторската и водеща роля за изработването и приемането на сега действащата редакция на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Сдружението има активна роля и в процеса по актуализирането и адаптирането текста на Наредба № РД-04-2 от 16.07.2019 г. за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, към новите законови положения.

Снимка: https://trafficnews.bg/

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!