BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургаска изложба представя българската коледна традиция в Австрия

Коледните празници от Бургаско са представени в специална изложба в музея Stille Nacht („Тиха нощ“), намиращ се в алпийския курорт Ваграйн. Изложбата е дело на Регионален исторически музей Бургас в сътрудничество с местното туристическото дружество Kulturverein Blaues Fenster и Почетното консулство на Австрия в Бургас.

В изложбата са показани традиционните за българите празници, обичаи и поверия през декември. Те започват с дните на светците Варвара, Сава и Никола, продължават с Игнажден и кулминацията им на Бъдни вечер и Коледа.

Освен информация в изложбата са представени оригинални костюми на коледари, носии от Странджанско, обредни хлябове и няколко вида сурвачки. Изложбата беше открита в присъствието на множество почетни гости от двете страни, между които почетният консул на Австрия в Бургас доц. д-р Радостина Иванова-Мишинева, областният управител на Област Бургас Вълчо Чолаков, директорът на Регионален исторически музеи-Бургас д-р Милен Николов, местният представител в ландстаг Залцбур – Елизабет Хубер и кметът на Ваграйн Аксел Елмер.

Най-вълнуващата част от събитието беше представянето на автентичен фолклор от жените от НЧ „Просвета-1929“, с. Люляково, община Руен. Те дадоха възможност на гостите да се докоснат до магията на българското надпяване, танци и кухня. Жителите на алпийския град опитаха зелник, баница с булгур, тиквеник и кишкек, а сготвеният по традиционна люляковска рецепта, постен боб се оказа техен абсолютен фаворит.

Веднага след откриването си, изложбата „Коледните празници от Бургаско“ бе разгледана и от наши сънародници, живеещи в близките населени места. Представянето на българската култура във Ваграйн ще продължи с второ събитие в средата на декември. Тогава група от ПГТ „Проф. Д-р Асен Златаров“- Бургас ще покаже на място кулинарните си умения, а танцов ансамбъл „Атанас Манчев“ са поканени да изнесат кратка фолклорна програма.

Музеят „Тиха нощ“ разказва историята на най-известната коледна песен в света и създателя на нейния текст Йозеф Моор. Мястото е една от атракциите в алпийското градче Ваграйн, което се занимава предимно със ски туризъм и реализира 3 милион нощувки годишно. Бургаската изложба ще остане там за активния зимен сезон и ще има възможност да популяризира Бургас като дестинация за културен туризъм. За целта е създаден още рекламен каталог с кратка информация за морския град и местните традиции.

Материалът Бургаска изложба представя българската коледна традиция в Австрия е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!