BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Диана Саватева: Развитието на Бургас като самостоятелна дестинация е немислимо без остров Св. Анастасия

Диана Саватева е зам.-кмет по Култура, спорт и туризъм в община Бургас от началото на 2020 г. Тя бе дълги години журналист във вестник „24 часа”, а на миналите парламентарни избори бе избрана за депутат.

Кои места бяха най-предпочитаните места от  туристите през 2020 г в община Бургас и как коронакризата се отрази на туризма в морския град? Интервю на Грамофона нюз с Диана Саватева

Г-жо Савватева, как се отрази корона кризата на туризма в Бургас през изминалото лято?

Пандемията ограничи едно от основните права, които хората имат в съвременните общества и особено в рамките на ЕС – правото на свободно движение, което неизбежно рефлектира върху туризма. Трансграничните пътувания бяха силно  ограничени, но мога да твърдя, че Бургас е една от общините, които подходиха с креативност и готовност за бързи промени.

Ние поддържахме непрекъснат контакт с бизнеса по време на извънредното положение, обсъждахме различни варианти за взаимодействие и след разхлабването на мерките стартирахме поредица тематични уикенди.

Както знаете, това е комплексен продукт, в който се срещат събития от трите сектора – култура, спорт и туристически атракции.

Те остават  акцент в събитийния календар, като амбицията ни е освен пика на лятото, да обхванат и крилата на сезона. По идея на бизнеса след анализа на лято 2020 г., планираме някои от уикендите са се разгърнат в седмици. Ще запазим част от темите, но ще има и нови.

Кои места бяха най-предпочитани от  туристите през 2020 г –  екомаршрутите, тематичните уикенди или нещо друго?

Уикендите се оказаха успешен инструмент за привличане на туристи, но трябва да признаем, че развитието на Бургас  като самостоятелна дестинация е немислимо без остров Св. Анастасия.

Той се утвърди като най-популярна атракция – място за разходка, сцена за изкуство, кулинарно приключение. През тази година ще разработим още една локация – етно-рибарския комплекс „Ченгене скеле“.

Със сигурност новата атракция, съчетана с автентичната визия на рибарското селище, имат капацитет да привлича посетители от цялата страна, а и чужди туристи.

Ясно ли е вече какви интересни фестивали ще могат да очакват бургазлии през 2021 г.?

Философията на Бюджет 2021 г. е да запазим успешните събития. Например „Спайс мюзик фестивал“, вече с трето издание. Звездите от 90-те се оказват магнит за почитатели от всички поколения, а туристическият бизнес в Бургас е много доволен от този интерес.

По време на феста  всички места за нощувки от квартири и апартаменти  под наем до луксозни хотели за заети изцяло. Своя твърда аудитория има кулинарните фестивали. Особено успешен и привличащ туристи не само от близките областни, но и от цялата страна, е Фестивалът на виното и рибата.

Предлагаме второ издание на новата марка с бургаски адрес – „Тийн бум фестивал“ – той направи Бургас атрактивен за най-младите – децата от 9 до 15 години. А те идват със своите родители, баби и дядовци. На практика през миналата година в бургаския афиш се появи събитие, което създаде нова публика.

Въпреки трудните условия и по-малкото средства, искаме да запазим традиционните кинофестивали – София филм фест на брега, Бургаски международен филмов фест и Фестивал на документалното историческо кино.

Кога най-накрая ще е готова „Арена Бургас” и ще имат ли достъп бургаските клубове да тренират в нея?

Всички чакаме финализирането на това мега съоръжение, което ще даде възможност Бургас да бъде домакин на събития от висок клас не само в сферата на спорта. Успешното менажиране на база от такъв мащаб ще промени кардинално облика не само на тази част на Бургас, но и на целия град. Ще ни доближи до целта да го развием като място за целогодишен туризъм с различни сегменти на пазара – събитиен, спортен, концертен.

Кога да очакваме модерната библиотека в Бургас да заработи?

Както знаете преместването на книжния фонд започна – наистина сериозно предизвикателство за екипа на Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Затова създадохме организация да им помогнем с наши служители от секторите туризъм и култура.

Планът е напролет библиотеката да посрещне първите читатели в новия си дом. Създаването на тази модерна сграда е сбъдване на мечтата на хиляди бургазлии, а именно всички библиотечни дейности да бъдат събрани под един покрив – тук може да се заеме детска книжка, да се прочете и научнопопулярна литература.

Обърнато е специално внимание на децата – много от пространствата са адресирани към тях. Целта е да се възпита любов към книгите сред най-младата аудитория.

Концепцията включва два елемента – библиотека и музей на съвременното изкуство. На практика Бургас ще разполага с още едно модерно място за различни културни събития. Например тук има зала, в която могат да се провеждат както четения, срещи, дискусии, така и куклени постановки. На последния етаж има експозиционно пространство, подходящо за изложби на съвременни автори. Филиалът на НХА също ще разполага със свои ателиета.

Засегна ли Ковид-19 културния живот в града?

Пандемията засегна културния живот в целия свят. Но ни научи да не се страхуваме от промените, да бъдем по-изобретателни, да ценим всяка среща с изкуството.

Въпреки ограниченията, успяхме да създадем много богата лятна програма, а в периодите на по-строги мерки, комбинирахме събития на живо с много стрийминг.

Експериментирахме с необичайни места за концерти на 24 май и излъчване на живо, а на Никулден показахме как може да се създаде истинско празнично настроение с прецизен баланс между реално и виртуално съдържание.

Екипите ни се научиха да работят много добре в дигитална среда и резултатът се видя в онлайн програмата, която направихме за Коледа и Нова година. Тя беше и своеобразно обобщение от свършеното през  последните месеци.

Разбира се, нищо не може да се замени с емоцията от живото присъствие. Аз се радвам, че стартираме 2021 година с няколко много силни изложби, както и със събития в зала „Тончо Русев“ на обновения Дом на НХК.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!