BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Джендов разрови демокрацията и тя замириса

От „бащите“ на демокрацията до фалшификацията! 
Д-р Веселин Джендов е сред основателите и създателите на демократичните сили в Бургас. Разочарован се отказва от политиканстването и почти 20 години по-късно отново се включва в местната политика, както той я нарича – „нето“ политика според амер. политически жаргон. Т.е чиста политика – без идеологическа „тара“ без „фирата“-та на демагогията, лицемерието и измамата на общественото доверие“. Разговаряме какво е било тогава и какво сега? Организирал и участвал е в първите демократични митинги у нас. Бил е председател на синдикат „Подкрепа“ в Бургас и тогавашната Окръжна болница, сега УМБАЛ-Бургас, където продължава да работи като хирург. Помни различни случки от началото на дългия преход към никъде – вече 35 години демокрация. И тогава и сега се разграничава от просташките изяви на тогавашните популярни пребоядисани демократи. Известен „баща на демокрацията“, например, организирал „митинг“ под прозорците на безвластния вече най-могъщ човек в града до 1989-та, партийното величие Жишев. Хора се събрали и скандирали „Жишев, отвори хладилника и извади луканките!“, а на друг „митинг“ в Морската градина скандирали „Недялко, признай от къде имаш 5 хиляди долара!“ До там бил хоризонта на организаторите! Да повикат малко пред публика и да се приберат за обяд!  Сред „видните“ демократи и тук, и на национално ниво е имало много „плява“. Копнежът за свобода обаче е бил толкова силен и завладяващ, че най-важно било да случат промените. Тогава известният бургаски чешит Георги Якимов, тъст на депутата Йордан Цонев, ги откарал на първия демократичен митинг в София – заедно с адвоката Ст. Константинов – в последствие първия областен управител. 
 Д-р Джендов е номиниран кандидат за депутат в изборите за Народно събрание през 1992-ра, от София обаче „спускат парашутисти“ и от втори за Бургаско е изместен на 6-то място в листата. Отказва се от политиката през 1993 , тъй като видните демократи се оказват плутократи, келепирджии, кьорсофраджии и според него – най лошото – отчайващо тъпи но хитри! Винаги е вярвал и вярва че хирургията е професия, призвание, а политиката – въпрос на граждански дълг – но изопачена, извратена, изнасилена, окарикатурена и подменена с политиканстване в България.
Известният хирург отказва да коментира личните си преживявания с атентата на летището в Бургас от 18 юли 2012-та, когато терорист взриви автобус с израелски туристи, при който загинаха 6 души. Спасени са много други, благодарение на бързата професионална реакция на д-р Джендов. Награден е с почетен знак от Израел за работата му като хирург, а също и със сребърен знак от Българския Лекарски Съюз! Всяка година е сред поканените гости на възпоменателните церемонии. Кратко и категорично отговаря на въпросите за трагедията: „Въпрос на дълг и професионална реакция!“. Разказва, че след атентата е организирал благодарение на личните си научни контакти и авторитет международна среща за реакцията на институциите и медицината при терористични актове с професор хирург със световна слава  в областта на спешната хирургия, почетен лектор в Харвард по въпросите на масовия травматизъм – терористични атентати, индустриални аварии, природни бедствия…. Първата по рода работна среща е проведена в Бургас, но при демонстративно безразличие  от страна на отговорни фактори – Варна „открадва“ начинанието – следващите се провеждат във Варна. 
Гражданския рефлекс на д-р Джендов  – отговорност към съгражданите си и солидарност към приятели – го кара след много години отново да приеме предизвикателство да участва в изборите. В коалиция „Демократична България – Обединение“.  Преценил е всеки един от кандидатите и едва тогава се е съгласил да участва. Вярата и надеждата, че промяната ще се случи, не е изгубена при известния хирург и още продължава да живее.‎
Д-р Джендов спомена с ирония и сарказъм един от феномените на българската демокрация – шестте етапа на всяка една благородна кауза :
1. Ентусиазъм
2. Разочарование
3. Паника
4. Търсене на кого да се стовари вината
5. Наказание и порицание за невинните
6. Чест и слава за сеирджиите, за шушумигите, за тези които до последно са пресмятали на чия страна да застанат!

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!