BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За Великобритания и епидемията от коронавирус от първо лице

Нели Арнаудова е кореспондентът на Грамофона Нюз, който разказва историите на българите зад граница. Самата тя е бургазлийка,  а от 9 години живее в Бристол, Англия със семейството си. Днес обаче Нели няма да ни срещне с интересни и любопитни хора, а ще ни разкаже от първо лице как пандемията от коронавирус повлия на живота във Великтобритания.

Страхът, паниката, опасността  около пандемията с коронавируса са толкова сериозни, че се чувствам отговорна да премисля сто пъти това, което ще напиша по молба на колегите от Грамофона. Започвам с изключително нежелание, защото се опасявам  думите ми да не  стресират по някакъв начин хората, които са толкова уморени от борбата си да оцеляват в почти военни условия. Какво е положението в Англия? Събрах няколко отговора от колеги и приятели, за да бъда максимално точна и да не наливам масло в огъня, защото всички  са на предела на психическата си издържливост затрупани от фалшиви новини, глупави смешки и надути изявления.

Англия е държава, която не въвежда рестрикции. Англичаните казват, че не са много умни, но избират умни управници. Покрай Брекзит и излизането от Европейския съюз мнозина вече се усъмниха в правилността на този избор, разбира се времето ще покаже.

Не съм сигурна, но мисля че темата за короната е много политизирана тема.

Стотици  слухове опитващи да всяват хаос. Особено от нас българите, които сме любознателни и обичаме да бъдем информирани и няколко стъпки напред.

Тук хората знаят,  че правителството ще защити интереса им, че ще предприеме адекватни мерки и не се поддават на паника, обачеее:

И тук хората се презапасяват: купуват фризери и хладилници, които пълнят с месо, затова някои от  щандовете са празни, с тоалетна хартия( наша приятелка две седмици не успяваше да си купи) със стоки от първа необходимост:  ориз , брашно, захар, макарони. Разликата е, че има бележки с датата на доставка и сутринта отново са заредени.

И тук от вчера в 5 следобяд затвориха всички заведения за хранене, пъбове  и кафета в които могат да се събират повече хора (нищо, че снощи  в някои от тях празнуваха за последно и може да са си обменяли бацили.)

И тук заведенията за хранене работят с доставки за дома.

И тук някои магазини за промишлени  стоки затварят, но железариите и занаятчийските ще работят.

И тук има ограничение за покупки на стоки за масово потребление до 3 броя.

И тук има липса на продукти.

И тук има отменени полети.

И тук са отменени масови събития.

И тук учениците са в принудителна ваканция до края на август.

Випуск 2020 нарекохме у дома Корона випуск, защото внукът ни трябваше да бъде абитуриент тази година. Няма да има бал, но няма да има и матури, за които децата се подготвяха толкова сериозно.

За сега няма и ясна концепция, какъв ще бъде приемът за колежи и се надяваме да няма възможност  за спекулации.

Причината е, че  училищата са източник на най- масово разпространение на зарази. Това е вярно.

Но никой не беше осведомен, нито учители, нито директори на учебните заведения до вчера за продължителността на ваканцията.

Истината е, че и тук хора работят от дома си.

Истина е, че и тук студентите учат онлайн.

Истина е, че и тук хотелите ограничават събирането на хора в лобитата и оставят храната пред вратите на гостите.

Истина е, че и тук хората се стараят  да не излизат, но няма карантина.

Истината е, че и тук възрастните трябва да пазарят в определени часове за безопасност.

Истината и тук е, че и тук някои  пренебрегват правилата, ходят без маски, защото се мислят за недосегаеми и заразата с корона вируса се случва на другите.

Истината е че и тук никой не е застрахован.

Истина е, че и тук не знаеш какво да  очакваш утре.

Мерките: Има тестове за корона вируса. Някъде преди работа мерят температурата и тогава получаваш разрешение да влезеш в обекта. В старческите домове са ограничени всякакви посещения с цел запазване живота на възрастните хора. Детските градини също са затворени.

За подпомагане на гражданите при тези ограничения банките и институциите позволяват да забавиш плащане на кредити и задължения, като ги уведомиш онлайн. Няма да има наказателни санкции.

Новина: Българското посолство в Лондон прекрати работа, без възможност да ни съдейства  и решава  нуждите ни  дори онлайн. Вие си направете изводите. И както се вика ЧЕСТИТО.

Изводите: Скоростта, с която се разпространява коронавирусът, мащабите които придобива, жертвите които взема ни кара да се замислим за начина  на живот, за ценностите, морала и дисциплината си. Но това си има и своите предимства. Създадоха се много български онлайн групи за подпомагане  с достоверна информация и съвети. Някой български магазини,  като нашият в Бристол предлагат доставка по домовете,  асоциациите също са на линия да помогнат с каквото могат.

Заключението: Много ми се иска да кажа, че всичко ще бъде ок, но все още не мога. Мога като всички вас да се надявам да отмине и тази буря и всички да научим своите уроци. А до тогава ви пожелавам здраве за вас и вашите семейства. Пожелавам на фамилиите като нашата, които обстоятелствата, а сега и невъзможността разделиха,   да се съберат скоро, защото няма нищо по – важно от това да сме заедно родители и деца за да си даваме кураж и вяра, че ще посрещнем още хубави дни.

Накрая: Ще дойде време, когато  ще се надсмиваме на днешния страх и ще ползваме маските само за да отидем на маскен бал. А сега   да се въоръжим с търпение, позитивизъм, вяра в Бог до заветното: МАСКИ ДОЛУ!!!

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!