BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Иванов: Странно е, че Бургас има всичко, за да успее, а тук няма инвеститори

Иван Иванов е ръководител екип в голяма международна търговска компания от сферата на търговията с бързообортните стоки. Завършил е „Стопанско управление” в Университет „Проф. д-р Асен Златаров” и е магистър по „Международен бизнес”. 

В момента сте ръководител на екип, но като какъв стартирахте в настоящата си компания?

– Започнах през 2012 г. от най-ниското стъпало като сезонен търговски представител. След това се явих на интервю за постоянна позиция, ръководството ме одобри и от 2012 до 2018 г. работех като постоянен търговски представител. След това се явих на интервю за ръководител екип, което спечелих и от 2018 г. съм на тази позиция. В момента отговарям за Южното Черноморие.

Когато общувате с клиенти от община Бургас, те какво Ви казват за икономическата ситуация тук? И какви са Вашите лични наблюдения като човек, който е завършил стопанско управление?

– Всеобщо мнение е, че икономиката в Бургас е на много ниско равнище. По-скоро няма икономика. Ние сме град на услугите. Имаме „Лукойл” и „Кроношпан”, които създават работни места, но спираме дотук. Това, което спасява Бургас и областта, е туризмът. Но виждаме какво се случи тази година – имахме доста слаб сезон. Това ще повлияе и на зимата и може би на другото лято.

Някои биха Ви казали, че това са неща, които нямат общо с Общината, а са плод на икономически кризи – световни и национални. Мислите ли, че Община Бургас може да влияе на тези икономически процеси?

–  Разбира се, че Общината може да влияе. Има достатъчно примери за това. В Пловдив имат седем индустриални зони и се чудят откъде да вземат работна ръка. В София има също голям недостиг на работна ръка.

А Бургас, който е четвъртият град по големина, не може да докара инвеститори. А си имаме всичко – пристанище, летище, жп транспорт, магистрала. Имаме всичко, което е нужно, за да дойде един инвеститор и да каже: „Да, това е моето място, тук искам да инвестирам”. От тук идват и въпросът: Какво прави Общината?

Смятам, че Общината може да играе главна роля в това да привлича инвестиции. И това не е толкова сложно, при положение, че имаме условия. Градът ни е хубав, устроен е, но няма икономика. Това води като последствия и доста негативи.

Стандартът на живот е нисък. На десето място сме по средна работна заплата. Пред нас са Видин, Габрово, да не говорим за Стара Загора… А това са градове, които са доста по-малки от Бургас. Младите хора бягат от тук.

Мислите ли, че „Планът Бачийски” за създаване на карго летище, свободна безмитна зона и т.н. може да даде някакъв икономически тласък?

–  Познавайки Константин Бачийски, работя с него вече 10 години и мога да кажа, че това с което се заеме, го довежда до края. Най-ценното му качество е, че не просто констатира проблема, но намира начини за неговото разрешаване. Точно това му трябва на Бургас – човек, който да може да констатира проблемите и да ги решава.

Защото всички в момента виждат, че младите хора ги няма, че икономиката не е на ниво, че има проблеми с градския транспорт и т.н. Но въпросът е как да се разрешат тези проблеми. И част от отговорите са именно в „Планът Бачийски”.

Сравнението с Дубай звучи малко като утопия, но реално той има проведени разговори с инвеститори, които са готови при подходящи условия да дойдат и да инвестират и инвестицията да е от порядъка на 200 млн. лв. Константин Бачийски е посетил няколко сериозни икономически форуми, на които някои от участниците вече са проявили реален интерес към самия проект.

Какво можете да добавите Вие със своя опит и познание в работата си като общински съветник? Каква може да бъде Вашата „добавена стойност”?

–  Един общински съветник е избран от хората на Бургас. Това означава, че той е човекът, който трябва да защитава интересите на тези, които са го избрали. Това е моето виждане. Има един проблем обаче – като чуят думата „политик”, хората смятат, че някои отива да краде и да се облагодетелства. И може би са прави, защото това са видели през последните години.

Но аз вярвам, че може да се води политика, която да е в полза на хората. Това е главната идея. Моята мотивация да се кандидатирам за общински съветник, е да се намери разрешение на проблемите, които споменахме. При една последователна политика и постоянна работа, смятам, че можем да намерим разрешение.

Бих предложил да се създаде ново звено  в Общината, структурирано на базата на търговските организации, от каквато идвам аз. Както ние търсим клиенти, така този екип може да търси инвестиции. Но да го прави ефективно и с подходящи условия към тези клиенти.

И още нещо. Като бивш спортист мен ме боли да гледам как в Бургас няма нито футбол, нито баскетбол, бокс, щанги. Това са все спортове, в които ние имаме традиции. Спортът е нещото, което може да представи един град пред света. Спортът може да носи радост и да обединява.

Всъщност това е още един мотив да се кандидатирам. „Клиничната смърт”, в която се намира бургаският футбол, ме кара да побеснявам. Смятам, че трябва в Бургас да следваме стратегия за развитието на всеки един спорт от училищната скамейка, от училищния двор до професионалните клубове.

Затова трябва да осигурим средства за възпитатели, треньори и учители по физическо възпитание, за да надградим техните умения, които те ще прилагат в тренировъчния процес и подготовката на децата.

А относно двата стадиона в Бургас смятам, че всички ние понесохме тежък удар. Как така тези спортни съоръжения се оказаха в ръцете на частно дружество? Кой го позволи? Трябва да си ги върнем, а не да строим нов стадион.

Бих подкрепил намаляването на таксите за детски отбори по различни спортове, които ползват общинската база. Нали уж сме за развитие на спорта, а рекетираме родителите и децата.

А Вие защо продължавате да сте тук и не сте напуснал Бургас?
–  Аз съм роден в Бургас, живял съм в к-с „Меден рудник”, намерил съм си работа тук и искам да продължа да бъда тук. На мен градът ми харесва. Тук има всичко – море, хората са прекрасни. Смятам, че успехът, който може да се постигне навън, може да се постигне и в Бургас.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!