BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът Васил Едрев и общинските съветници в Айтос се заклеха

С националния химн и приветствие от областния управител Вълчо Чолаков започна на 8 ноември тържественото първо заседание на новия Общински съвет в Айтос. Гост на събитието беше народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева, съобщиха от пресцентъра на местната Община.

Областният управител честити избора на новата местна власт в Айтос и призова за консолидация на политическите сили в Общинския съвет за решения по важните за хората проблеми. „При толкова юристи в Съвета вярвам, че Айтос няма да има върнати от Областната управа решения“, каза Чолаков.

Избраният на първи тур на местните избори за кмет на община Айтос Васил Едрев, 29-те общински съветници и новите кметове на 11 от населените места на община Айтос положиха клетва да спазват Конституцията и законите на страната и да се ръководят от интересите на гражданите.

Председателят на Общинската избирателна комисия Силвия Желева връчи удостоверението за избор на кмет на Васил Едрев, а областният управител Вълчо Чолаков – огърлицата, символ на кметската институция. 

Кметът призова съветниците да влизат в заседателната зала без политическите си пристрастия. „Нямаме право на грешни ходове, на личностни и партийни противопоставяния, на симпатии и антипатии. Изборите са вече в историята. Всички сме тук, за да работим за общината и нейните граждани „, заяви Едрев. След обръщението му всички общински съветници и кметове на кметства положиха подпис под клетвения лист и получиха удостоверенията си за избор.

Доайенът на новия местен парламент Ремзи Ахмед пое ролята на председателстващ първото заседание на Съвета до избора на председател. Избрана беше комисия с председател Пенчо Желев и представители на политическите сили в Общински съвет Айтос, която да проведе избора. Единственото предложение за председател беше от първата политическа сила през този мандат – партия ГЕРБ, която има 13 общински съветници. Кандидатурата на Красимир Енчев беше одобрена с тайно гласуване от 20 съветници, деветима не подкрепиха Енчев за втори председателски мандат.

С представители на всички политически сили в местния парламент беше утвърден и изборът на Временна комисия, която да изготви проект за правилник за работата Съвета през мандат 2019-2023 г. Тя ще се ръководи от председателя Красимир Енчев, определен беше и седемдневен срок, в който да бъде изработен проектът.

След ГЕРБ втора политическа сила през този мандат в Айтос е ДПС със 7 общински съветници, БСП ще присъства в заседателната зала с 5 общински съветници, по двама имат Местна коалиция ВОЛЯ-БДЦ и НДПС.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!