BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няма увеличение на цената на рибата за Никулден

Голямо разнообразие на риба предлагат традиционно търговците на риба на пазара „Краснодар“ ден преди Никулден. Цените не са увеличени заради очакваното по-високо търсене преди празника. Жив шаран – най-често купуваната стока днес, струва 6-6,50 за килограм. Традиционалистите предпочитат шаранът да е с люспи, както повелява традицията, които да се запазят, за да има пари в къщата. Домакините, които не обичат да чистят риба обаче избират такава без люспи. За най-мързеливите са нарязаните на шайби, готови за пържене или печене парчета. Цената на шарана в този вид е 10 лв. за килограм.

Има и бял амур, който се продава за 7 лв. На повечето етикети е отбелязано от къде е уловена рибата и в повечето случаи това са екологично чисти водоеми.

От фризерите е изваден и паламудът, който тази година не е в изобилие заради топлото време. Цената му варира около 15 лв. Карагьозът, също черноморски е с цена 8 лева. Сафридът се продава за 4 до 7 лева, в зависимост от големината му. Зарганът струва 12 лева. Скумрията е 7 лв.

Въпреки не големите цени на рибата, вероятно много възрастни хора ще могат да си позволят само цаца или таранка. Цената им 3 лв. за килограм.

По традиция за Никулден се приготвя шаран, защото, според легендата, шаранът е „слуга на Св. Никола“. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: „На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе“.

Николай Чудотворец Мирликийски се почита като патрон на рибарите. Според народнохристиянския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони.

Когато се приготвя шаранът или друга риба с люспи (мряна, платика), люспите не бива да се търкалят по земята и никой не бива да стъпва по тях, за да не го сполети беда. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Материалът Няма увеличение на цената на рибата за Никулден е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!