BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почина Христо Явашев-Кристо

Христо Явашев, световноизвестен с артистичния си псевдоним Кристо, почина на 84 години в Ню Йорк. Новината разпространиха сътрудниците му във „Фейсбук“ и „Инстаграм“, а в съобщението се допълва: „Кристо живя пълноценно, не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше“.

В него се казва още, че голямата изложба в Париж това лято и опаковането на Триумфалната арка догодина ще се реализират съгласно волята му.

Никой съвременен творец от български произход не е постигал популярността и творческото влияние на Христо Явашев. За това допринесе и партньорството в живота и изкуството с покойната Жан-Клод Денат дьо Гилбон, известна просто като Жан-Клод. От 1994 г. произведенията им, включително тези от миналото, са с автор „Кристо и Жан-Клод“.

Роденият в Габрово в семейството на известен фабрикант Христо емигрира на Запад през 1957г., жени се за Жан-Клод през 1959 г. и двамата заживяват в САЩ от 1964 г. В продължение на 56 години той живя в Ню Йорк. През 1973 г., след като 17 години е бил без гражданство, той става гражданин на САЩ. До смъртта си той не се завърна в България.

Последният му проект бе за опаковането на Триумфалната арка в Париж през 2020 г., но заради пандемията от коронавируса той бе принуден да го отложи с година. Реализарането му продължава.

През 1985 г. Кристо написа в писмо: „Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“. Днес тези думи звучат по-силно от всякога, се казва още в съобщението за кончината му.

Източник: Dnevnik.bg

Снимка: edna.bg

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!