BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо коронавирусът е опасен за децата? Съвети от експерти и лекари

Коронавирусът и децата: 12 въпроса за това какво заплашва детето ви

Информацията, с която разполагаме, предполага, че децата са по-малко податливи на заплахите, породени от коронавируса, но все пак могат да се заразят. Защо вирусът засяга децата по различен начин от възрастните? И какво може да заплаши детето ви?

Все още вълните на дискусии не са стихнали, което предизвика чуруликане от Илон Мъск на 20 март, когато иновативният предприемач предложи децата да бъдат „най-вече защитени“ от коронавируса. Досега всички дискусии се свеждат до факта, че въпреки че инфекцията с този вирус може да има фатални последици за възрастен човек, болестта преминава много по-лесно при дете.

Въпреки това вече има няколко тревожни съобщения за сериозни заболявания при деца. Тези инциденти, плюс затворените в много страни училища, както и строгите мерки за социално дистанциране, карат родителите да се чудят за безопасността на децата си. Опитахме се да отговорим на някои от тях.

1. Дали децата се разболяват от коронавирус?

Да. Подобно на възрастните, децата, когато са изправени пред коронавирус, се заразяват и проявяват симптоми на Covid-19.

„В началото на пандемията се смяташе, че децата не се заразяват, но сега вече е ясно, че това се случва при тях по същия начин, както при възрастни“, обяснява Андрю Полард, професор по инфекциозна педиатрия и имунология в Оксфордския университет. симптоми „.

Китайският център за контрол и превенция на заболяванията цитира данни (от 20 февруари), че децата под 19 години представляват 2% от 72 314 случая на Covid-19, а в американското проучване на 508 пациенти няма смъртни случаи сред заразените деца (докато болните деца от тази група представляват само 1%).

„Може би вирусът първоначално е избирал само възрастни, защото се е предавал на работното място или при пътувания и пътешествия“, предполага Санджай Пател, консултант по детски инфекциозни болести в детската болница в Саутхемптън (Великобритания). 

„Сега възрастните прекарват повече време с децата си и можем да видим увеличаване на броя на заразените деца. Или може би не „.

Глобалната тенденция предполага, че децата са по-малко склонни да се заразят от възрастните (особено много възрастните), но е възможно данните да бъдат изкривени от факта, че в някои страни тестването за вирус се предлага само на тези, които са приети в болница с остри симптоми на Covid- 19 и сред такива хора има много малко деца.

„Очевидно има повече заразени деца, отколкото си мислим,“ казва Пател. „Не тестваме всяко дете в страната.“

2. По какво се различава заболяването при децата от възрастните?

„В обширната литература, която вече има по темата за новия коронавирус, има забележително наблюдение: дори тези деца, които имат много сериозни съпътстващи заболявания и които получават имуносупресивна терапия или лечение на рак, се разболяват много по-лесно от [Covid-19] възрастни, особено много стари хора „, казва Андрю Полард, който ръководи Оксфордската група за ваксини, която наскоро идентифицира експериментална ваксина (“ кандидат-ваксина „) за лечение на Covid-19.

По принцип децата с Covid-19 имат по-леки симптоми от възрастните. Вече се съобщава за смъртта на 12-годишно момиче от Белгия и 13-годишно момче от Лондон (31 март). Това са най-младите (известни ни) жертви на вируса в Европа. Съобщава се и за смъртта на 14-годишен тийнейджър в Китай.

Данни от китайско проучване за честотата на Covid-19 при деца потвърждават, че малко над половината от заразените са имали леки симптоми като треска, кашлица, възпалено гърло, хрема, болки в тялото и кихане.

Около една трета са имали признаци на пневмония, често с висока температура, влажна кашлица и хрипове, но без задух или затруднено дишане, което се наблюдава при по-сериозни случаи.

Греъм Робъртс, консултант педиатър от университета в Саутхемптън, обяснява: „При децата [с Covid-19] са предимно засегнати горните дихателни пътища (нос, уста, гърло), така че те проявяват симптоми на настинка, вирусът не се спуска в долните дихателни пътища – в белите дробове и няма възрастна животозастрашаваща пневмония. „

Делът на децата, при които заболяването е преминало в сериозен или критичен стадий с ARF (синдром на остър респираторен дистрес) и шок, е много по-нисък (6%), отколкото при възрастни китайци (19%) – особено по-старото поколение, с хронична сърдечно-съдова или белодробна заболявания.

Малка част от децата, въпреки инфекцията, изобщо нямат симптоми. „Най-важният въпрос е дали повечето от заразените деца имат много леки симптоми или децата просто не получават вируса толкова, колкото възрастните“, разсъждава Пател.

3. Защо заразените деца понасят коронавируса по-лесно от възрастните?

„Този ​​вирус е толкова нов, че просто още не знаем“, казва Греъм Робъртс, който, наред с други неща, ръководи Центъра за изследване на астмата и алергията в Нюпорт, Великобритания.

„Една от възможните причини е, че този вирус се нуждае от протеин на повърхността на клетката, за да влезе вътре и да започне своята разрушителна активност. Очевидно коронавирусът използва ACE-2 рецептора като портал. Може би децата имат по-малко от него в долните дихателни пътища. Следователно, засегнати са само горните дихателни пътища. „

Това може да обясни защо симптомите при деца, заразени с коронавирус, са по-скоро като обикновена настинка. Привличането на коронавируси към ACE-2 рецепторите е демонстрирано в лабораторни експерименти още през 2003 г., както и през 2013 г. – по време на геномни изследвания на новите коронавируси RsSHC014 и Rs3367 (близки, но не идентични с коронавируса на SARS), изолирани от китайски подкови прилепи.

Може да има и друго обяснение, каза Полард. „Може би въпросът не е в децата, а във факта, че с възрастта тялото претърпява промени, които го правят по-уязвимо към вируса.“

Той свързва подобни промени със застаряващата имунна система, която отслабва способността на организма да се бори с нови инфекции.

„Виждаме обаче, че дори младите хора са изложени на по-висок риск от сериозни заболявания, отколкото децата. Така че стареенето е непълен отговор“, добавя той.

Имунната система на децата се различава в много отношения от тази на възрастен, най-вече защото тя все още се формира.

Децата, особено тези, които посещават детска градина или училище, са податливи на много нови респираторни инфекции и това може да обясни повишеното ниво на антитела в кръвта им, по-високо от това при възрастните.

Може би има по-малко протеин на повърхността на клетките на детските бели дробове, отколкото при възрастните, и вирусът няма с какво да се хване
Надпис на снимката,Може би има по-малко протеин на повърхността на клетките на детските бели дробове, отколкото при възрастните, и вирусът няма с какво да се хване

„Изглежда, че при децата тялото реагира по-интензивно, отколкото при възрастните, на вирусни инфекции, например висока температура, която не е толкова често срещана при възрастните – казва Робъртс. в горните дихателни пътища, предотвратете го да причини повече вреда и го елиминирайте. „

„Възможно е също така децата, заразени преди това с останалите четири вида коронавирус, да бъдат частично защитени от това преживяване“, добавя Пател.

Освен това авторите на изследването на случаите на инфекция в Китай смятат, че децата се подпомагат от още по-малко сърдечно-съдови и белодробни заболявания в сравнение с възрастните.

„Много малък брой деца развиват сериозната инфекциозна болест Covid-19 – казва Полард. – Това означава, че има нещо принципно различно в начина, по който телата им се справят с вируса.“

Има още една причина. При критично болни възрастни, така наречената цитокинова буря (хиперцитокинемия, свръхреакция на имунната система към вирус) причинява вреда, а не полза за организма, като често води до органна недостатъчност и смърт.

Неразвитата имунна система на детето не генерира същия мощен цитокинов отговор.

И докато тази хипотеза тепърва ще бъде тествана в случая на Covid-19, проучванията на имунния отговор на децата към огнището на ТОРС през 2003 г. доказаха точно това.

4. Могат ли децата с леки или никакви симптоми да предават коронавирус на други хора?

Да могат!

„Това е голям проблем – подчертава Робъртс. – Много хора смятат, че децата не са в голяма опасност, така че няма нужда да се притеснявате за тях. Да, това важи за деца, които нямат хронични заболявания, имунодефицитни състояния. Но хората забравят, че децата са може би един от основните пътища на заразяване в обществото. „

Даже если вирус и не вызовет таких же серьезных симптомов, как у взрослых, ребенок все равно будет носителем и распространителем Covid-19
Дори ако вирусът не причинява същите сериозни симптоми като при възрастни, детето пак ще носи и разпространява Covid-19.

Коронавирусът се предава чрез директен личен контакт чрез капчици в дъха (кихане и кашляне) и чрез докосване на повърхности, заразени с вируса. Така децата могат лесно да разпространяват вируса и да го предават на други – особено на членовете на семейството си и възрастни роднини.

„Децата с леки заболявания могат да бъдат сред основните фактори, допринасящи за вируса в обществото – каза Робъртс. – Ето защо е толкова важно да се затворят училища, за да се забави разпространението на пандемията в страната.“

5. Има ли подобно разпространение на инфекция при деца с други заболявания?

Да, това се случва например с грипния вирус.

„При децата грипът може да бъде ограничен до хрема, а при възрастните хора може да завърши с хоспитализация, реанимация или дори смърт“, казва Робъртс.

И още нещо важно: „Преди няколко години британското правителство въведе противогрипната ваксина за деца. И това беше направено не толкова, за да защити самите деца, колкото да им попречи да предадат вируса на своите възрастни роднини, които носят тази болест. „

Това важи и за коронавируса. Рискът от Covid-19 за самите деца е нисък, но рискът от заразяване на уязвими възрастни хора, хора с вече съществуващи хронични заболявания, е висок.

6. Разболяват ли се деца на различна възраст по различен начин?

Изглежда че. Китайските данни сочат, че малките бебета са по-уязвими на вируса от другите възрастови групи.

Сериозни или тежки форми на заболяването са отбелязани при едно на всеки 10 инфектирани бебета, но тази цифра рязко спада при по-големите деца: например, при петгодишни и по-големи, са наблюдавани само три до четири на 100 случая на заболяването.

„Предучилищните деца са по-склонни [към сериозни заболявания], казва Робъртс.„ Те имат по-малки дихателни пътища, не са толкова силни, колкото по-големите деца, за да се борят с опасна инфекция “.

7. Ами тийнейджърите?

„На определен етап от живота децата започват да се превръщат във възрастни – казва Робъртс. – При тийнейджърите имунната система узрява и започва да се държи като възрастн. Това означава, че тя е по-малко ефективна при контролирането на вируса, който е влязъл в тялото. Важно е обаче да запомните, че за този вирус все още знаем много малко, правим само предположения, опитвайки се да разберем защо виждаме това, което виждаме. „

В китайското проучване не са регистрирани смъртни случаи сред деца на девет или повече години и само една смърт сред тези под 19 години (14-годишни).

На 23 март Великобритания съобщи за смъртта на 18-годишен (със съпътстващи заболявания) от Covid-19 и на 1 април 13-годишен лондончанин.

8. Опасен ли е Covid-19 за новородени?

Да.

Въпреки че пандемията все още се разпространява в много региони на планетата, вече са известни поне два потвърдени случая на новородени – единият в Ухан, а другият в Лондон.

Все още не е известно дали децата са се заразили в утробата или след раждането. И в двата случая майката има положителен тест за вируса.

9. Знаем ли как коронавирусът засяга нероденото бебе?

Не се знае много.

Коронавирусите, които причиняват ТОРС и MERS, могат да доведат до спонтанни аборти и преждевременно раждане и да забавят растежа на плода (за майки, заразени с Covid-19, все още не са провеждани такива наблюдения).

Пока нам кажется, что дети менее уязвимы перед коронавирусом, но это вовсе не означает, что им не надо соблюдать все меры предосторожности
Макар да ни се струва, че децата са по-малко уязвими от коронавирус, но това изобщо не означава, че не е необходимо да спазват всички предпазни мерки.

Струва си обаче да се отбележи, че тези заключения се основават на две малки проучвания . Британските здравни власти обаче предупреждават, че бременните жени са изложени на риск от сериозно заболяване, ако се заразят с коронавирус, и ги съветват да вземат особено строги предпазни мерки – социално дистанциране и т.н.

10. Как семейството може да защити детето си от заразяване с коронавирус?

Измиването на ръцете старателно, без да влизате в пряк контакт с други, и дезинфекцирането на повърхности и предмети, които могат да бъдат изложени на вируса, са основните начини за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на Covid-19 – точно като обикновения грип.

„Отговорно следвайте основните правила – казва Пател. – Ако сте на улицата, на обществено място, ако докоснете нещо, никога не докосвайте лицето си, докато не си измиете правилно ръцете.“

Уебсайтът на Британската национална здравна служба съдържа информация за мерките, които трябва да се предприемат в семейството, за да се предпазят от Covid-19.

11. Може ли едно семейство да защити своите възрастни и уязвими членове от вируса, пренасян от деца?

Да, но няма да е лесно. От трите основни мерки (задълбочено измиване на ръцете, дезинфекция на повърхности и предмети, социално дистанциране) само последната може да се нарече надежден защитен механизъм срещу инфекция със стари и отслабени заболявания. Този метод, разбира се, работи не само за деца дистрибутори, но и за възрастни.

„Когато гледах какво се случва на Деня на майката, видях много семейства да се разхождат, където бяха заедно баби и дядовци, родители и деца“, казва Пател.

„Според мен беше абсолютно плашещо: данните показват, че възрастните хора, особено тези с предшестващи заболявания, са основната рискова група. И изключването на децата от контакт с тях е най-правилното нещо. Защо да поемаме такива рискове?“

Разделянето на привидно здрави на вид деца с баби и дядовци и други възрастни роднини, на пръв поглед изглежда нещо прекалено. Струва си да се помни обаче: при деца инфекцията с коронавирус или не се проявява по никакъв начин, или има много леки симптоми. Но те все още носят вируса.

Спирането на разпространението на коронавирус зависи не само от успеха на науката и медицината. Зависи от нашето поведение, от това дали сме готови да го променим.

12. Защо е толкова важно да говорим с деца за Covid-19

„Говорим много за Covid-19 помежду си, в обществото, в медиите, но има едно важно нещо, което родителите трябва да направят: кажете на детето си, че няма да умре от Covid-19. Много е важно децата да разберат това.“ , – подчертава Пател.

„Всички педиатри знаят, че децата се страхуват от най-лошото, но не винаги признават това.“

Полард се съгласява. Той приканва всички родители да успокоят децата си, да ги убедят, че при почти никакви обстоятелства те няма да бъдат сериозно болни от Covid-19.

„Децата и юношите се притесняват за семействата си“, казва Ленеа Карлсон, професор от университета в Турку (Финландия) и детски психиатър. необичайни неща „.

„Трябва да обясним, че в ситуация като тази трябва да се грижим за всички, не само за себе си и семейството си.“

Източник: bbc.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!