BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Метеорният поток Леониди преминава над Земята с живописно небесно шоу

През тази година не се очаква метеорният поток Леониди да покаже висока активност, но на 17 ноемвр ще бъде неговият максимум, казаха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

Потокът е активен от около 6 до 30 ноември. По време на максимума могат да се наблюдават около 10 – 15 метеора на час. Леониди бяха интензивни метеорни дъждове последно през 2001 и 2002 г. с около 3500 – 4000 метеора на час, като тази висока активнст се повтаря през периоди от около 33 години – колкото е периодът на кометата-причинител 55P/Tempel-Tuttle (Темпъл-Тътл). Леониди са едни от най-бързите метеори – те навлизат в земната атмосфера със скорост 71 km/s.

Защо падането на Леониди е толкова специално?

Леонидите са най-мощният и живописен метеоритен поток. Според уверенията на астрономите, звездният дъжд ще почне около полунощ. Прогнозира се падане на около 15-20 метеора на час, със средна скорост 80 км / сек.

Дъждовете, предвидени за 17-18 ноември, може леко да заоблачат очакванията, поради което ще бъде трудно да се наблюдава падането на малките метеори. Около два часа обаче звездният поток ще се вижда доста ярко и ще бъде възможно да го наблюдаваме дори без използването на специално оборудване.

На 18 ноември Луната ще бъде в новолуние, т. е. няма да пречи на наблюденията в близките до максимума няколко нощи. Около средата на ноември съзвездието Лъв е видимо над източния хоризонт от около 01 ч., т. е. Леонидите ще бъдат достъпни за наблюдение през втората половина на нощите, като условията ще се подобряват с издигането на съзвездието Лъв по-високо над хоризонта към края на нощта.

 Настойничеството на знака Лъв ще даде на хората творческа енергия. Някой ще иска да опита силите си в музиката, някой ще се опита да напише безсмъртни стихотворения.

Нощта между 17 и 18 ноември, през която се пада пикът на звездния дъжд, както и следващия ден, са много благоприятни за различни начинания. Затова не забравяйте да използвате подходящия момент, за да започнете творческите си занимания. В края на краищата, това е идеалният момент да разкриете своите таланти, а енергията и ефективността, които Лъва осигурява с покровителството си, ще ви помогнат във всичко.

Пожелаваме в Starfall Leonids на 17-18 ноември!

👉 Как да си пожелая нещо, когато видя падаща звезда?

Вярата, че падналата звезда със сигурност ще изпълни желанието, отправено към нея, е известно от древни времена. Но звездите падат твърде бързо и обикновено човек просто няма време да формулира желанието си. Как можете да успеете да забележите летяща звезда навреме и да имате време да изразите заветното си желание?

  • 🌘 С първата задача не е трудно да се справите. Просто трябва да се отдалечите от осветения град и да наблюдавате небето. Тъй като падането на звездите на Леонидите е много интензивно, шансовете да забележиш падаща звезда са доста високи.
  •  Смята се, че желанието трябва да се произнесе на глас или мислено в момента на падането на метеора. Следователно желанието трябва да бъде формулирано буквално с 2-3 думи. Ако сте успели да ги произнесете, докато в небето остане лека следа от падаща звезда, значи, че сте се справили със задачата.
  • 🌘 Ако желанието не се получи бързо, можете да прибегнете до визуализация. Просто си представете в ума си снимка с вече реализирано желание. Когато видите звезда, изпратете тази снимка след нея.
  • 🌘 Ще помогне навреме да каже желанието и третия вариант. Желанието ще трябва да бъде формулирано предварително. Можете просто да го напишете на лист хартия и когато видите звезда, която лети над небето, просто кажете единствената дума „знам“.

За да постигнете това, което искате, можете да използвате и трите метода наведнъж. Тъй като действат в една и съща посока, те няма да си пречат помежду си и ефектът ще бъде много по-силен.

Фотографирането на зодиакална светлина е сравнително лесно. Тя може да се снима с дълги експозиции, както с неподвижен фотоапарат – на статив, така и от екваториална монтировка с водене, каквито използват много астролюбители. Трябва обаче да се избере място, откъдето по посока на зодиакалната светлина (в случая – изток-югоизток) да няма сияния от градове и селища. Трябва също наблюденията да се извършват при много добри метеорологични условия.

В междупланетното пространство в централната част на Слънчевата система се разпростира прахов диск, лежащ в равнината на еклиптиката. Той съдържа прахови частици останали още от времето на формирането на Слънчевата система, както и такива, донесени от преминалите покрай Слънцето комети. Този прах разсейва дифузно слънчевата светлина, пораждайки така сиянието на зодиакалната светлина./pik.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!