BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Никулден: Празник на Бургас

Рисунка: Професор Арх. Тодор Кръстев*

СВЕТИ НИКОЛА

Излязъл е буен вятър,

Буен вятър в Черно море,

Гимиджии Бога молят,

Бога молят, мене викат:

Дека да си Свет Никола.

Дека да си тук да дойдеш,

Да усмириш буен вятър.

Народна песен

Николай Мирликийски (6 декември 270–343 г.) е бил епископът на град Мира в областта Ликия (днешната азиатска част на Турция). Той е най-популярният Светец на християнската църква, почитан като Чудотворец – покровител на моряците и рибарите. Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на свети Никола – да я пази от бурите.

  От 1992 г. да пази и Бургас: през тази година Община Бургас избра свети Никола Чудотворец за патрон, покровител и защитник на града и неговите жители. Оттогава Никулден е празник на Бургас – спомням си първите фиести на площада пред Общината и вечерта в ресторанта на хотел „България“ – един безкраен коктейл, както щеше да каже Хемингуей. Нали си спомняте:

      Ако сте късметлия да живеете в Бургас като млад мъж, където и да отидете по-късно в живота си, той остава с вас, защото Бургас е един безкраен празник. – Ърнест Хемингуей, перифраза от  „Безкраен празник”

      През 1926 г.  бургазлиите са били 31 389, сега са 225 855 – и още толкова по света. „Светът е голям и бургазлии има навсякъде“ –  казва бургазлииката Магдалена Праматарова. Силата на бургазлиите, обаче, е свързана не с техния брой, а с разума и сантимента им и стимулираните от тях трудолюбие, свободолюбие и бохемство. Следователно, всички пътища водят не само към Рим, също така – и към Бургас (omnes viae Burgas ducunt).

       Едно от забележителните събития в Бургас се случва на 28 август 1938 г., когато министърът на просветата Николай Николаев открива Морското казино – най-посещаваното „училище“ в града до 1995 г., след което бе оставено на саморазрушаване. За да възкръсне на 26 и 27 март 2011 г. като Културен център с мултифункционални зали, кръстени на големите бургазлии Александър Георгиев – Коджакафалията, Георги Баев, Христо Фотев и Петя Дубарова.

       Кодът на кръчмарския ген на Бургас е заложен през 1879 г. от Нико Попов – първия кмет на града. Тогава в Бургас имало 1 200 къщи и 2 490 жители. Кметът е съветвал „по-будните да отварят повече заведения за масово хранене, които да улесняват и развеселяват хората, за да забравят петвековното робство“. Кметът просто е напомнил на бургазлиите: „радвайте се на всичко, което правите“ – joie de vivre!    

      Сигурен съм, че когато гларусите и чайките летят нависоко, в очите им – хиляди огледала над Бургас – се оглежда най-величествения християнски кръст в света, изграден от Моста– „Богориди“–„Фердинандова“ (бургаската Via Sacra) и „Александровска“ (Via Principalis) – може и от бургазлиите, които вървят по тях, но това само въображението на гларусите и чайките го знае.

*Благодаря, Тодоре, за красиво-нарисуваните бургаски поздрави и за разговора на двете риби пред очите на Града и на твоя Мост – ръкуване със Слънцето за „ДОБРО УТРО, БУРГАС!“ – Града, най-хубав на Земята, както писа Христо Фотев. 

Бургаски твой,

Георги НИКОВ Чалдъков

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!