BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Популярни наркотици като кокаин и марихуана вече няма да се считат за допинг в спорта

От януари 2021 г. влиза в сила новият  Кодекс на Световната антидопингова агенция (WADA). 

В сравнение с настоящия Кодекс в него има редица промени и авторът решава да посвети поредица от материали, публикувани в петък, за техния анализ.

Вече са описани промените в член 2.10 „Забранено сътрудничество“ 2, анализирани са напълно нов член 2.11, който може да бъде преведен като „Заплашване или отмъщение“, както и нови възможности за намаляване на санкциите. Днес ще се съсредоточим върху изключително противоречива иновация – крайното смекчаване на дисквалификацията за наркотици.

Списъкът с забранени за 2020 г. съдържа вещества, които обикновено се наричат ​​наркотици, в три групи: S6 „Стимуланти“ (по-специално серия кокаин и амфетамин), S7 „Наркотици“ (всички опиати с изключение на Трамадол) и S8 „Канабиноиди“. Всички тези вещества, когато се намират в проба на спортист, се считат за вещества, забранени само в състезанието. Поради тази причина стандартната санкция за тях в сегашния Кодекс е четири години лишаване от право.

Новият кодекс въвежда определение на „Вещества за злоупотреба“ , което може да се преведе като „Вещества за злоупотреба“. Първите опити за въвеждане на този термин бяха дори по време на разработването на настоящия Кодекс от 2015 г., но завършиха с неуспех. Този път всичко се получи и такива вещества включват всички, които „често се използват в обществото извън спорта“, добре, или, както се наричат ​​в ежедневието, уличните наркотици . Пълният списък все още не е определен, но определено ще включва популярни наркотици като кокаин и марихуана.

Ако спортист може да докаже, че е приемал подобно вещество по време на извънсъстезателния период и не е имал за цел да подобри спортните постижения, тогава той е изправен пред само три (!) Месеца дисквалификация, които могат да бъдат намалени до един (!) Месец, като се подложи на програма за лечение на наркомании. задоволителна антидопингова организация, която взема решение.

НЯКОИ СТАТИСТИЧЕСКИ ДАННИ

В момента четирима спортисти са дисквалифицирани за вещества, които потенциално могат да бъдат класифицирани като злоупотребявани: двама за марихуана, един за MDMA (екстази) и един за амфетамин. Carphedon е открит в още три проби, но авторът не е сигурен, че това вещество ще бъде в списъка на злоупотребите.

Ако вземем глобалната статистика WADA 2018, последната публикувана досега, тогава от 4117 положителни извадки:

  • 141 съдържат следи от канабиноиди
  • 91 – амфетамин
  • 87 – кокаин
  • По 8 – оксикодон и морфин
  • 4 – метадон

Тук е необходимо да се изясни, че говорим само за състезателни проби, защото само те се проверяват за тези вещества. Най-често велосипедистите са били хващани за наркотици – петима души, а за канабиноиди – баскетболисти (десет).

Дебатът за въвеждането на такива облекчения в новия кодекс беше много разгорещен. Изявленията на антидопинговите организации и международните федерации могат да бъдат разделени в три групи:

Първият – напълно подкрепящ – съдържа огромното мнозинство антидопингови агенции, международни федерации и спортни министерства, дори няма да ги изброявам всички. Може само да се отбележи, че швейцарският антидопинг подкрепи идеята, но предложи да увеличи санкциите съответно на 6 и три месеца, а британските им колеги просто казаха, че санкциите са „твърде кратки“.

Във втората група – тези, които се съмняват – може да се разграничи НОК на Норвегия (въпреки факта, че антидопинговата агенция на тази страна беше за) и Съвета на Европа.

Еднозначно се противопоставиха само Федерацията по конен спорт, антидопинговите агенции на Фландрия, Белгия (не се учудвайте, да, те имат две различни агенции), България и Германия.

Дешифриране на цялата тази бъркотия от бюрократи: RUSADA вярва, че кокаинът определено трябва да се счита за чист допинг, когато става въпрос за някакви сериозни следи в пробата. Е, и съответно да бъде наказан с четири години дисквалификация.

Въпреки това никой няма да пренапише Кодекса и от 1 януари 2021 г. антидопинговите организации ще трябва да играят по новите правила.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!