BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Валентиновци много, исторически факти – малко

На 14 февруари в много страни по света се отбелязва Деня на свети Валентин или Деня на влюбените. Смята се, че празникът съществува вече над 16 века. Но празници в чест на Любовта са известни от далеч по-ранни времена – още от древните езически култури. Римляните, например, между 13 и 15 февруари си устройвали фестивал на еротизма. Наричали ги Луперкалии и чрез ритуалите почитали богинята на любовта и еротиката – Юнона Фебруата.

Сегашният вариант на празника има “конкретен виновник” – християнският свещеник Валентин.

Историята датира от 269 година,

когато Римската империя е под управлението на император Клавдий II. Непрекъснатите военни кампании изтощават легионите. Липсва най-важният ресурс – човешката сила.

Императорът решава, че най-големият враг на завоевателните му планове е бракът. Защото семейният легионер мисли много по-малко за славата на империята и много повече как да изхрани семейството си. За да запази висок бойния дух на легионерите си, Клавдий II издава заповед, с която категорично им забранява да се женят.

Войниците му обаче отказали да се влюбват по-малко. За тяхно щастие се намерил човек, който започнал тайно да ги венчава за любимите им.

Името на този романтик било Валентин

и бил свещеник от Интерамна (днешния град Терни в Италия). Вероятно е бил наистина романтична душа. Защото смятал за свое свято дело да помирява враждуващите, да помага в писането на любовни писма. И по молба на легионерите тайно да предава на любимите им цветя и други предмети, с които да засвидетелстват любовта си.

Разбира се, веднага след като научил за “престъпната му дейност”, императорът осъжда Валентин на смърт. Според легендата, трагедията става още по-трогателна. Защото самият свещеник бил влюбен в дъщерята на човека, който трябвало да го пази в тъмницата. Ден преди да бъде екзекутиран, свещеникът пише на любимата си прощално писмо, в което разкрива любовта си. И го подписва “Твой Валентин”. След като “пострадал за вярата си” християнският мъченик е канонизиран от католическата църква. През 496 година папа Папа Геласий I обявява 14 февруари за Ден на свети Валентин.

Истината е малко по-различна.

Няколко раннохристиянски светци носят името свети Валентин. Мартиролозите са списъци на мъченици или сборници с техни жития. В тях се споменава Валентин, римски свещеник, обезглавен около 269 година. Както и вече упоменатия Валентин, епископ на Интерамна. Той се прочул с чудодейните си дарби да лекува. А и с това, че привлича в лоното на Христа осъдения на смърт син на градския управител. Споменат е и още един мъченик със същото име, който “пострадва в името на вярата си” но в Римската провинция Африка.

В ранните списъци с мъченици името Валентин не се среща. Култът към светията обаче е факт още от IV век в рамките на Римската империя. За достоверността му свидетелстват две базилики, издигнати в негова чест. Едната е съградена около 350 година край Фалминиевия път, на мястото, където според преданията бил погребан Валентин Римлянин.

Втората базилика е в град Терни, издигната пак над предполагаемия гроб на Валентин, епископ Интерамски. Папа Геласий I през 496 година постановява празника на свети Валентин на 14 февруари в памет и на двамата.

Първите жития за Валентин Римлянин и Валентин от Интерамна

се появяват през VI или VII век. Но в тях фокуса на животоописанията им се концентрира върху чудесата за изцеление и мъченията, които понасят в името на Христа. Житията и на двамата Валентиновци са включени в мартиролога на Беда Достопочтени от VIII век.

В “Златната легенда” от XIII век за светията е написано твърде малко и по-конкретно се казва, че отказва да се отрече от Христос, заради което и император Клавдий II нарежда да бъде обезглавен.

По-късно през Средновековието във Франция и Англия житието на свети Валентин започва да обраства с легендата, която го свързва с тайните венчавки на влюбени двойки. Пак различни легенди описват по различни начини предсмъртното му писмо. Освен версията с любовта му към дъщерята на пазача му в затвора, съществува и друга – Валентин пише писмото на сляпо момиче, което след като му го прочитат (след екзекуцията на свещеника) чудодейно проглежда.

През XVII век френският историк Луи-Себастиян Тилемон, а малко след него и англичаните Бътлър и Дус изказват тезата, че денят на този светец е въведен в католическата традиция, за да замени езическите обреди, сред които и “тегленето на имена на любимия” (в голям съд поставяли изписани имената на неомъжени младежи, а момичетата на случаен принцип изтегляли “късмета” си) в нощта преди кулминацията на празника на Юнона – Луперкалиите, завършващи на 15 февруари в древен Рим.

Много храмове и манастири претендират, че притежават мощи на свети Валентин.

Черепът на свети Валентин

В римската базилика Санта Мария ин Космедин се пази украсен с венец череп на светеца, но Ватикана не признава него за реална реликва, а мощите, които са извлечени през 1836 година от римските катакомби на Иполит, намиращи се край Тибуртинския път. Папа Григорий XVI предава тази реликва на кармелитската църква на улица “Уайтфрайър” в Дъблин.

Сред другите храмове, претендиращи да притежават мощи на свети Валентин са катедралата в Рокмор във Франция, катедралата свети Стефан във Виена, базиликата Балцано в Малта, църквата на св. Петър и Павел в чешкия Вишеград, храмът на Рождество на пресвета Богородица в полския Хелмно и т.н.

При преразглеждането на общия литургиен календар на католическата църква през 1969 година, свети Валентин е изваден от списъка на светците, чието възпоменание задължително се отбелязва с литургия. В момента паметта му се почита само по решение на местните епархии.

В православието паметта на двамата мъченици се отбелязва на различни дати: Свети Валентин Римлянин, свещеномъченик, презвитер, се чества на 6 юли (19 по нов стил); свети Валентин Интерамски, свещеномъченик, епископ, се чества на 30 юли (12 август по нов стил).

Материалът Валентиновци много, исторически факти – малко е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!