BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Салата или билки срещу пролетна умора

Налегна ли ви тежката пролетна умора? Ако отговорът ви е да, може да ви помогнем да я преборите с билки, салати или други полезни илачи

Пролетна умора

Състоянието на пролетната умора не се описва, като болест, а по скоро, като състояние, при което има понижаване на чувството за тонус, когато зимата свършва и пуква пролетта. Самото състояние се причислява в групата на афективните сезонни разстройства (към него е включена и зимна депресия). Самите афективни разстройства се случват само в определени периоди от годината (началото на пролетта и зимата). Те по-често засягат жените – нежните половинки и по-рядко мъжете.

Какво предизвиква пролетната умора?

За „развитието” на пролетната умора оказват влияние, както вътрешни, така и външни фактори. Факт е, че през зимата се изразходва по-малко енергия, а и имунитета отслабва. Когато пролетта настъпва има повече слънчева светлина, деня се увеличава, влажността и температурата се покачват. Увеличава се времето за изразходване на енергията и организма трябва да се приспособи към промените, които настъпват. Организма се опитва бързо да възстанови и повиши отслабения имунитет и да работи по-усилено „с крак с времето”. Това обаче е по-трудна задача, за хората, които се чувстват идеално през зимата и предпочитат по-студения климат.

Симптомите на пролетната умора

Характерните симптоми при пролетната умора са нарушения в съня, отпадналост и бърза изморяемост, лесна раздразнителност, трудно концентриране, депресия и други.

Билкови илачи при пролетна умора

1. Запарка от шипки – в 500 милилитра вода запарете плодове от шипка – 2 супени лъжици. Варете не повече от 10 минутки и прецедете. На ден се изпиват 3 кафени чашки запарка.

2. Смес при пролетна умора – измийте 3 броя лимона и ги нарежете на парченца заедно с корите. Сложете ги в блендер. Към тях добавете сушени сини сливи – 200 грама, орехи (почистени) – 200 грама, стафиди – пак 200 грама и сушени кайсии – 200 грама. Към всичко това се добавя по 100 грама глог и шипки. Накрая слагате и мед – 250 грама. Готовата смес се сипва в буркан и се прибира в хладилника. Всяка сутрин преди закуска се изяжда по супена лъжица от илача.

3. Цвят от роза и ориз – напълнете в тенджера вода и към нея добавете ориз – 100 грама и цветове от роза – 10 грама. Когато водичката заври намалете котлона си. Нека отварата къкри 30 минутки. Прецедете и изпийте течността в рамките на деня.

4. Салата при пролетна умора – свежа коприва – 200 грама се сваряват само за 5 минутки. Към сварените листенца се добавя сметана – 2 супени лъжици, сварени яйца – 2 броя нарязани и оцет на вкус. Сметаната може да бъде заменена с кисело мляко.

Mariana Nikolova – Ето моята рецепта за салата от глухарче: Измитите добре листа от глухарче нарязвам като за салата в голяма купа с вода, която сменям още 2 пъти. така горчивия сок пада. През това време си нарязвам лук, магданоз, киселец и към тях прибавям отцеденото глухарче. Овкусявате по желание с оцет сол и олио. тази салата у дома ядем в „промишлени“ количества.

Източник: bilka

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!