BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спасителите на костенурки от село Баня учат децата на любов към природата

В началото на февруари, в един вход на един блок в Бургаски квартал, в една кофа със засъхнал цимент по стените, малко бебе-костенурче тихо, но упорито чегърта за да се излезе на свобода. Чува го малко момиче и семейството му го прибира.

Търсейки информация в Интернет, те разбират, че сухоземните костенурки по това време спят зимния си сън и това бебе изобщо не би трябвало да е активно, а още повече да е в града сред хората и то в кофата, използвана при отдавна завършилия ремонт на входа. Как е попаднало там остава загадка.

Семейството не знае какво да прави с животинката и бързо намира институция, която се занимава точно с тези животни. На другия ден костенурчето е прието в Центъра за костенурки в село Баня, който е посветен и отдаден на спасяването и оцеляването на тези влечуги.

Костенурките са диви животни и вече сравнително редки, заради бързите темпове на изчезване и бавните им темпове на съзряване.

Бебе костенурка
В центъра спасяват бебета в беда

Нужни са им 13-14 години за да започнат да се размножават. Първите години от живота им са много рискови и едва 4 от 1000 костенурки стигат на свой ред до половозряла възраст. Затова почти всички 50 вида сухоземни костенурки в света са защитени от Закона.

У нас живеещите два вида – шипобедрена и шипоопашата също са под протекцията на закона, ето защо при срещи с костенурка в гората не бива да ги отнемаме от природата.

Ако намерим костенурка в града, в друга нехарактерна среда или в беда, е добре да потърсим помощта на Центъра за костенурки.

Костенурчето от кофата със засъхналия цимент е извадило късмет да бъде намерено навреме, благодарение на малката Габриела Новакова. То е прието в лошо състояние – очичките са залепнали и не се отварят, задните крачета са изцяло неподвижни, на долната черупка стърчи засъхнал израстък от неабсорбирана яйчна торбичка. Сега, два месеца по-късно, то е вън от опасност. Очната инфекция е излекувана, то се храни, движи се и е жизнено.

Историята на това бебе е като много други, с които често се сблъскват в Центъра за костенурки. Вече 14 години Центърът приема, лекува и освобождава костенурки, попаднали в беда или сред хората. Всяка година стотина „пациенти” и около 200 бебета, излюпени е Центъра се връщат отново в природата.

Всеки може да посети костенурковата лечебница в село Баня, която ежегодно отваря врати за посетители от май до септември и да се запознае с неговите обитатели. Там можем да видим не само костенурки-пациенти от нашата фауна, но и някои от най-редките и красиви костенурки на планетата.

Костенурка
Лагер за малки природолюбители

За децата Центърът провежда летни лагери, на които учи малките природолюбители на любов и отговорно отношение към природата и животните. А ако искаме да помогнем, можем да бъдем доброволци в центъра, да дарим средства за изграждане на сектор за лечение на болните и ранени костенурки или просто да споделим каузата: https://www.platformata.bg/bg/kauzi/1061:kostenurki-centar/details/campaign.html .

Повече за костенурките можем да научим на сайта на Центъра: https://geachelonia.org и на Фейсбук страницата: https://www.facebook.com/TortoiseCentreBG .

Материалът Спасителите на костенурки от село Баня учат децата на любов към природата е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!